ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετικό test 10 μέρες μετά την αρχική διάγνωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

23 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19 και ο κορωνο̈ιός εξακολουθεί να ταλανίζει όλη την υφήλιο. Ειδικά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, ενώ παρατηρείται ιδιαίτερα το φαινόμενο να νοσούν και πάλι άτομα τα οποία είχαν μολυνθεί στο παρελθόν. Δημιουργείται, ωστόσο, ένα ερώτημα στους νοσούντες: «Τι κάνω εάν εξακολουθώ να έχω θετικά tests μετά από 10 ημέρες;»

Εάν βγείτε θετικοί στον κορωνοϊό, μπορείτε να λήξετε την καραντίνα σας μετά από μόλις πέντε ημέρες, εάν δεν εμφανίσατε ποτέ, κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών,  σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των διεθνών οργανισμών.

Αναφορικά με τα tests, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται μέχρι να αρνητικοποιηθεί κανείς. Θεωρώντας την ημέρα λήψης του θετικού test ως ημέρα 0,  ο γενικός κανόνας αναφέρει ότι ένα self ή rapid test θα βγει αρνητικό από την 6η ως τη 10η ημέρα. Σχετικά με τα PCR tests, αυτά αργούν ακόμη περισσότερο να δώσουν αρνητικό αποτέλεσμα, με καταγεγραμμένα περιστατικά θετικών μοριακών tests έως και δύο μήνες μετά την ημέρα 0.

Όσο συνεχίζετε να βρίσκεστε θετικοί σε ένα self ή rapid test, θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας δυνητικά μεταδοτικό. Το ιικό φορτίο που μεταφέρετε, όμως, ή το πόσο εύκολα μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό, αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο μολυσματικοί στην αρχή. Έτσι, μέχρι να φτάσετε στην 8η, 9η, ή 10η ημέρα, μπορείτε ακόμη να μεταδώσετε, αλλά όχι με την ίδια ευκολία που γινόταν κατά τις πρώτες ημέρες.

Είναι, επομένως ασφαλέστερο να συνεχίσετε να απομονώνεστε μέχρι να μην είστε πλέον θετικοί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό για όλους. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, μπορείτε να αρχίσετε να λήγετε την απομόνωσή σας μετά από 10 ημέρες - ακόμα κι αν είστε ακόμα θετικοί. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, τυχόν συμπτώματα που εμφανίσατε έχουν υποχωρήσει και συνεχίζετε να λαμβάνετε όσες άλλες προφυλάξεις προβλέπονται ή είναι απαραίτητες. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να αποφεύγετε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα και να φοράτε μάσκα, κατά προτίμηση KN95, όταν έρθετε σε επαφή με άλλους για τον περιορισμό κάθε πιθανότητας μετάδοσης του ιού.


Σχετικά Άρθρα