ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετικά αλλά και... ρευστά νέα για την θεραπεία του covid-19

07 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Οι εξελίξεις σε θεραπευτικό επίπεδο για την ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά της λοίμωξη COVID-19 είναι σημαντικές τον τελευταίο μήνα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες γωνιές της Γης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε την περασμένη Τετάρτη 30.000 δόσεις του αντι-ιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, και ανακοίνωσε ότι θα γίνει προμήθεια από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής τον προσεχή Οκτώβριο. 

Καλά είναι τα νέα και για ένα γνωστό στεροειδές φάρμακο σε μορφή κορτιζόνης αλλά και η θεραπεία πλάσματος με την θεραπεία αντισωμάτων να  βρίσκεται επίσης σε προχωρημένες κλινικές μελέτες.

Την ίδια ώρα εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου η οποία μέσω του λογαριασμού της στο Twitter  ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε με τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi για εμβόλιο. Η συμφωνία με τη Sanofi «θα δώσει την επιλογή σε όλες τις χώρες-μέλη να αγοράσουν το εμβόλιο» είπε συγκεκριμένα. Πρόκειται για αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, εφόσον αναπτυχθεί ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο.

Εξάλλου από τις αρχές του έτους ο αγώνας δίνεται σε τρεις θεραπευτικούς άξονες: για να ελαττωθούν οι επιπτώσεις από τη νόσο CΟVID-19 και να περιοριστεί η θνητότητα...

«Η θεραπεία της νόσου είναι πολυπαραγοντική διότι είναι νόσος πολυσυστηματική, δηλαδή προσβάλλει διάφορα συστήματα του οργανισμού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία. Αρκετές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμάζοντας ένα φάρμακο ή συνδυασμό περισσοτέρων για τη λοίμωξη COVID-19. Η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η φαβιπιραβίρη, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα κορτικοστεροειδή, η θεραπεία πλάσματος βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση. Είναι προφανής η άμεση ανάγκη για μια αποτελεσματική και στοχευμένη θεραπεία κατά του κορωνοϊού», σημειώνει ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνος Δημόπουλος.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα