ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα οδηγήσουν οι γιορτές Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς σε ένα νέο κύμα COVID-19;

29 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν για να συγκεντρωθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακολουθήσει ένα νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων SARS-CoV-2.

Oι ειδικοί αναμένουν ότι οι συγκεντρώσεις για την Ημέρα των Ευχαριστιών, θα δώσουν στις νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού την ευκαιρία να εξαπλωθούν. Ως αποτέλεσμα, πιθανολογείται ότι τα κρούσματα και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα αυξηθούν μετά τις διακοπές, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε αυτές τις γιορτές, όσο και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να ζήσουμε  χαρούμενες, προσωπικές συναντήσεις κατά την Ημέρα των Ευχαριστιών και άλλες επερχόμενες γιορτές, λέει η ιατρική αναλύτρια του CNN, Δρ Leana Wen.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι συγκεντρώσεις για την Ημέρα των Ευχαριστιών, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την εξάπλωση και άλλων ιών, ιδίως του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV και της γρίπης, που είναι και οι δύο ήδη σε υψηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου, και όχι μόνο του SARS-CoV-2.

«Έχουμε δει, σε ορισμένες περιοχές, ότι τα κρούσματα RSV αρχίζουν να έχουν πτωτική τάση. Οι αριθμοί της γρίπης εξακολουθούν να αυξάνονται. Και ανησυχούμε ότι, μετά τις γιορτές, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται, ώστε να δούμε αυξήσεις και στα κρούσματα COVID-19», δήλωσε στο CNN η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Βέβαια, τα πράγματα ήταν σχετικά σταθερά σε ό,τι αφορά την COVID-19. Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην παραμείνουν έτσι για πολύ ακόμη.

«Η θετικότητα στον κορωνοϊό αυξάνεται», δήλωσε ο Shishi Luo, αναπληρωτής διευθυντής βιοπληροφορικής και μολυσματικών ασθενειών στην εταιρεία γενετικών δοκιμών Helix, η οποία παρακολουθεί παραλλαγές του κορωνοϊού. «Αυξάνεται ταχύτερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών» στη δειγματοληψία Helix. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η θετικότητα των δοκιμών στα δεδομένα Helix αυξάνεται από τον Ιούλιο.

Όταν η θετικότητα των τεστ αυξάνεται, σημαίνει ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό των τεστ COVID-19 έχει θετικά αποτελέσματα και μπορεί να είναι ένδειξη ότι η μετάδοση βρίσκεται σε έξαρση.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα», είπε ο Luo. Τέλος, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι ενδέχεται τα αυξανόμενα κρούσματα να μην εντοπίζονται το ίδιο γρήγορα από επίσημες μετρήσεις, επειδή οι άνθρωποι συνήθως κάνουν τεστ για COVID-19 στο σπίτι – όταν κάνουν τεστ –  και δεν αναφέρουν τα αποτελέσματά τους σε αρμόδιες υγειονομικές αρχές.


Σχετικά Άρθρα