ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ποιοτικός ύπνος ισούται με καλή ψυχική υγεία

12 Νοεμβρίου 2019, 08:15

images

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια πλειάδα λειτουργιών, όπως η βελτίωση της νοητικής επεξεργασίας, η ασφάλεια, η ευεξία και η ψυχική διάθεση, η ανοσολογική υποστήριξη, η ανάπαυση και η εξισορρόπηση λειτουργιών του οργανισμού. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτριος Δικαίος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας και Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Δικαίοςαναλύοντας διεξοδικά τις αιτίες που προκαλούν έναν μη ποιοτικό και διακοπτόμενο ύπνο, εστιάζει στα οφέλη που απορρέουν από τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και της διάρκειας του ύπνου. Και τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της αϋπνίας και των διαταραχών ύπνου καθώς και τον ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής ως σύγχρονα - φυσικά βοηθήματα ύπνου. 

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτάται από διάφορους παράγοντες είναι η συμπτωματολογία, ο θεραπευτικός στόχος, η παλαιότερη ανταπόκριση του ασθενούς στη λαμβανόμενη θεραπεία, οι προτιμήσεις του ασθενούς, το κόστος, η διαθεσιμότητα θεραπειών, οι συννοσηρότητες, οι αντενδείξεις, οι αλληλεπιδράσεις με έτερες αγωγές και οι ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Και δεν χρειάζεται κάποιος να παίρνει βαριά υπνοτικά φάρμακα για το επιτύχει αυτό καθώς υπάρχουν σύγχρονα συμπληρώματα διατροφής τα οποία συνδυάζουν τη μελατονίνη και τα φυσικά συστατικά βαλεριάνα πετυχαίνοντας καλή ανταπόκριση των περισσότερων ασθενών.

Ένα άλλο πολύ ωφέλιμο για τον ύπνο συστατικό είναι η πασιφλόρα και παπαρούνα της Καλιφόρνιας, καθώς και την καινοτομία διπλής στιβάδας, δηλαδή τους διαφορετικούς χρόνους απελευθέρωσης των δραστικών κατά την διάρκεια της νύχτας. Η τεχνολογία της διπλής στιβάδας συμβάλλει όχι μόνο στη γρήγορη έλευση του ύπνου αλλά σε ένα συνεχόμενο ύπνο χωρίς διακοπές. 

Τα προβλήματα ύπνου είναι ιδιαίτερα συχνά σε ασθενείς με άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και ADHD.

Όπως λένε στις ΗΠΑ, οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές αντιμετώπιζαν την αϋπνία και τις άλλες διαταραχές του ύπνου ως συμπτώματα. Ωστόσο, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα ύπνου ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο και ακόμη και να συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών. Η έρευνα αυτή έχει κλινική εφαρμογή, επειδή η θεραπεία μιας διαταραχής του ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός συνυπάρχοντος προβλήματος ψυχικής υγείας. 


Σχετικά Άρθρα