ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού στην Κύπρο

20 September 2019, 14:48

images

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, φαίνεται ότι επηρεάζει και γυναίκες νεαρότερης ηλικίας, παρόλο που μέχρι σήμερα, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι αυτό που ίσχυε, ήταν ακριβώς το αντίθετο, όπως ανέφερε, Στέφανη Χριστοδουλίδου, ψυχολόγος της Europa Donna Κύπρου, σε συνέδριο για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που διοργάνωσε η Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με τη διεθνή ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (Union for International Cancer Control).

Η κ. Χριστοδουλίδου πρόσθεσε ότι το 92% των συμμετεχόντων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. «Οι συμμετέχουσες λαμβάνουν, είτε σύνταξη, είτε ωφελήματα ασθενείας ή ανικανότητας σε ποσοστό 64%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 28% των γυναικών, στηρίζονται στις οικογένειες τους προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Μόλις ένα 7% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), λαμβάνει μισθό», σημείωσε.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, είναι διαταραχές στον ύπνο, έλλειψη βοήθειας όσο αφορά στις δουλειές του σπιτιού, δυσκολίες στη λήψη τροφής, δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων τους με πολλές γυναίκες να βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη, προβλήματα στην ερωτική τους ζωή.

Στην ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, διαφάνηκε ότι οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχουν περισσότερη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, για βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, για ψυχολογική υποστήριξη καθώς και για περισσότερη ενημέρωση.

Η διεθνούς φήμης ογκολόγος, Ολίβια Παγκάνι παρουσίασε τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα στον τομέα του μεταστατικό καρκίνο του μαστού και υπόσχονται πολύ καλύτερη διαχείριση της ασθένειας.

Στη δική του παρέμβαση, ο κλινικός ψυχολόγος, Αχιλλέας Κουκκίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η μετάσταση δεν συνιστά καταδίκη. «Είναι μια υπενθύμιση για όλους μας», είπε, «της σωματικής μας πραγματικότητας. Απαιτεί να δεχθούμε να αλλάξουμε ρόλους και να βρούμε την αλήθεια μας. Να δεχθούμε να πάμε πάνω από την θυματοποίηση και το φόβο, όχι γιατί τα αισθήματα αυτά δεν είναι ανθρώπινα, αλλά γιατί δεν θα μας είναι χρήσιμα, στην αντιμετώπιση της ασθένειας».

Εισαγωγική ομιλία και χαιρετισμό στο συνέδριο, απηύθυνε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, Στέλλα Κυριακίδου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε επίσης, η γενική διευθύντρια του υπουργείου υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από χρηματοδότηση της διεθνούς ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC) στο πλαίσιο του προγράμματος/βραβείου SPARC για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015.

Στην Κύπρο, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με το ογκολογικό κέντρο τράπεζας Κύπρου, το ινστιτούτο γενετικής & νευρολογίας και το πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Πρόγραμμα (Βραβείο) SPARC για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού γίνεται σε συνεργασία με την Pfizer Oncology.

Το συνέδριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διεξήχθη εις μνήμη της πρώην προέδρου της Europa Donna Κύπρου, Εύης Παπαδοπούλου.

Σχετικά Άρθρα