ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει επί μέρες σε ορισμένα λαχανικά

06 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει για μέρες σε ορισμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που διατίθενται σε παντοπωλεία, επιβεβαίωσαν ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές για τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), διασπείροντας σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς οι ερευνητές διάλεξαν τρόφιμα που οι άνθρωποι μπορούσαν να καταναλώσουν χωρίς να μαγειρέψουν ή να πλύνουν. Βέβαια, σημείωσαν ότι ο κίνδυνος για τους καταναλωτές, παραμένει πολύ χαμηλός.

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που θεωρούνται ως μέρος αυτής της μελέτης ''εμβολιάστηκαν'' τεχνητά με SARS-CoV-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρέθηκαν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο».

Στα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού τις πρώτες 24 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μια εβδομάδα, όπως διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Southampton.

«Για έναν εξαιρετικά μολυσματικό παράγοντα, όπως ο SARS-CoV-2, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και μετά [με άγγιγμα] στο πρόσωπο, αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα», υποστηρίζουν.

«Το κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες».

Ωστόσο, επισημαίνουν πως δε χρειάζεται οι αγοραστές να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις ως προς το χειρισμό των τροφίμων - εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση και το ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων για την απομάκρυνση τυχόν μικροβίων στην επιφάνειά τους.

Οι ερευνητές διάλεξαν φαγητά που πωλούνταν συχνά χύμα σε πάγκους παντοπωλείων, ντελικατέσεν ή αρτοποιείων, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί με κρούστα και κρουασάν. Οι συσκευασίες που ελέγχθηκαν, περιελάμβαναν μπουκάλια ποτών, χαρτοκιβώτια και κουτιά.

Η ποσότητα του ιού που εφάρμοσαν, σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει κατά πόσο θα μπορούσε να παραμείνει αυτός σε τρόφιμα, εάν κάποιος που είχε μολυνθεί έβηχε ή φτερνιζόταν κοντά σε αυτά, για παράδειγμα. Επισημαίνεται πως η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κολλούν κορωνοϊό.

Ο Anthony Wilson, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικού κινδύνου στο FSA, δήλωσε: ''Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς θα επιβίωνε ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, επομένως η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε σε υπόθεση της χειρότερης περίπτωσης.

Αυτή η έρευνα μάς δίνει πρόσθετη εικόνα για τη σταθερότητα του κορωνοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσετε COVID μέσω τροφίμων είναι πολύ χαμηλή."


Σχετικά Άρθρα