ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καρκίνος του μαστού κάποιες φορές πλήττει και τους άνδρες

20 Ιανουαρίου 2021, 10:00

images

«Και οι άνδρες μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού αλλά σε μικρότερη συχνότητα,  η οποία στον γενικό  πληθυσμό αντιστοιχεί  σε έναν άνδρα για κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, δηλαδή σε ποσοστό 1% των καρκίνων του μαστού. Αν όμως υπάρξει γονιδιακή επιβάρυνση, τότε το ποσοστό αυξάνει και  ανέρχεται στο 12%», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας επ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός-γυναικολόγος, μαστολόγος-ογκολόγος, Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.

Οι άνδρες όμως ενδέχεται να διαγνωσθούν σε πιο προχωρημένο στάδιο από τις γυναίκες, επειδή καθυστερούν σημαντικά να επισκεφθούν τον μαστολόγο, αφενός μεν επειδή δεν γνωρίζουν ότι και αυτοί μπορούν να νοσήσουν, αφετέρου δε με την καθυστέρηση και λόγω του μικρότερου μεγέθους του ανδρικού μαστού και της άμεσης γειτνίασης που αυτός έχει με το θωρακικό τοίχωμα, σημειώνεται ταχύτερη διασπορά της νόσου.

Οι άνδρες δεν δίνουν σημασία σε τυχόν συμπτώματα που διαπιστώνουν στον μαστό τους, διότι δεν υπάρχει η ίδια ευαισθητοποίηση με τις γυναίκες, αλλά και λόγω τυχόν προηγούμενης εμπειρίας στην περίοδο της ήβης, όπου μια διόγκωση του μαστού τότε, που οφείλετο σε παροδική γυναικομαστία, εξαφανίστηκε μετά από λίγο, θεωρώντας ότι και στην περίπτωση αυτή θα συνέβαινε το ίδιο. Έτσι, καθυστερούν την προσέλευση στον μαστολόγο, με όλα τα συνεπακόλουθα.

Στην περίπτωση προβλήματος σε ανδρικό μαστό, ισχύουν και πραγματοποιούνται οι ίδιες εξετάσεις  όπως για τον γυναικείο μαστό, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση του ανδρικού μαστού η αυτοεξέταση ή η ψηλάφηση των μαστών είναι πιο αξιόπιστη απ’ ότι στις γυναίκες λόγω του μικρότερου μεγέθους των μαστών. Και στην περίπτωση των ανδρών όμως, η αυτοεξέταση των μαστών, θα πρέπει να γίνεται συχνά και να κινητοποιούνται άμεσα εάν διαπιστωθεί οποιοδήποτε εύρημα (ψηλαφητό ογκίδιο, οίδημα, αλλαγή στη θηλή ή στο δέρμα, κ.ά).

Για τον καρκίνο του μαστού στον  άνδρα  ενοχοποιούνται οι γενετικοί παράγοντες, με θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού, οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1 & 2 και άλλων, αλλά  και επίκτητοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, ηπατοπάθειες και η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία.

Σχετικά Άρθρα