ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο αντιβιοτικό σκοτώνει τα υπερβακτηρίδια χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

30 Μαΐου 2023, 07:00

images

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια - μικρόβια (και όχι τους ιούς). Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη νέων φαρμάκων εδώ και δεκαετίες και η καταπολέμηση των βακτηρίων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς αναπτύσσουν ανοσία στα ήδη υπάρχοντα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από λοιμώξεις που αντιστέκονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Τώρα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ανακαλύψουν ένα νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ένα θανατηφόρο είδος υπερμικροβίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να περιοριστούν χιλιάδες πιθανές χημικές ουσίες. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη ενός ισχυρού, πειραματικού αντιβιοτικού που ονομάζεται abaucin, το οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω δοκιμές πριν χρησιμοποιηθεί. Οι ερευνητές στον Καναδά και τις ΗΠΑ τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να επιταχύνει μαζικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Μάλιστα, αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα για το πώς τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αποτελέσουν επαναστατική δύναμη στην επιστήμη και την ιατρική.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα από τα πιο προβληματικά είδη βακτηρίων - το Acinetobacter baumannii, το οποίο μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει πνευμονία. Για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό, οι ερευνητές πήραν χιλιάδες φάρμακα, των οποίων η ακριβής χημική δομή ήταν γνωστή και τα δοκίμασαν στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποιο θα μπορούσε να το επιβραδύνει ή να το σκοτώσει.

Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτήθηκαν στην AI, ώστε να μάθει τα χημικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στο προβληματικό βακτήριο.

Στη συνέχεια, η AI απελευθερώθηκε σε μια λίστα 6.680 ενώσεων των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη. Τα αποτελέσματα - που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology - έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε 1μιση ώρα για να δημιουργήσει μια σύντομη λίστα.

Οι ερευνητές βρήκαν 9 πιθανά αντιβιοτικά. Ένα από αυτά ήταν το απίστευτα ισχυρό αντιβιοτικό abaucin. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει μολυσμένα τραύματα σε ποντίκια και ήταν σε θέση να σκοτώσει δείγματα A. baumannii.

Το επόμενο βήμα είναι η τελειοποίηση του φαρμάκου στο εργαστήριο και στη συνέχεια η εκτέλεση κλινικών δοκιμών.



Σχετικά Άρθρα