ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα για τις αλλεργίες σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature

28 Μαΐου 2020, 07:00

images

Επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης αναμένεται να βελτιώσει τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των αλλεργιών, φέρνοντας στο φως νέα δεδομένα. Απαντά για παράδειγμα στο ερώτημα γιατί κάποιοι έχουν αντισώματα IgE χωρίς ποτέ να αναπτύξουν συμπτώματα αλλεργίας  την ώρα που άλλοι υποφέρουν. 

Ο Δρ Robert Anthony, Ph.D., του Κέντρου Ανοσολογίας και Φλεγμονωδών Νοσημάτων και οι συνεργάτες του σύγκριναν την IgE σε άτομα με αλλεργία στα φιστίκια και σε άτομα χωρίς αλλεργία στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν την αύξηση ενός συγκεκριμένου σακχάρου που ονομάζεται σιαλικό οξύ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη σιαλικού οξέος στην IgE ενίσχυσε τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε ζωικά μοντέλα, ενώ η αφαίρεση του σιαλικού οξέος από την IgE μείωσε τις αντιδράσεις όπως είναι η αναφυλαξία και το φτέρνισμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός του σιαλικού οξέος στα αντισώματα IgE μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για πιο εύστοχες διαγνώσεις αλλεργικής νόσου και ότι η απομάκρυνση του σιαλικού οξέος από την IgE είναι μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία των προσβεβλημένων ασθενών», αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα