ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία εξέταση αίματος δείχνει αν υπάρχει το κατάλληλο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα

30 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Με μία απλή αιμοληψία και αποστολή του δείγματος στο κατάλληλο εργαστήριο, μπορεί να μάθουν κάποιοι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα αν υπάρχει εξατομικευμένη θεραπεία για τη μετάλλαξη που φέρουν στον καρκίνο τους. Η νέα θεραπεία δίνει ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μέσα στους 3 πιο συχνούς στο δυτικό κόσμο.

Ο καθηγητής Δρ Sanjay Popat, ογκολόγος στο Marsden Hospital in Sutton στο Surrey της Αγγλίας, σχολιάζει ότι η χρήση του αίματος είναι μία υπέροχη ιδέα καθώς παρέχει γρήγορη πρόσβαση στους ασθενείς σε ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στη θεραπεία του καρκίνου. Η λήψη δείγματος αίματος για μεταλλάξεις ή "υγρή βιοψία", χρησιμοποιείται επίσης στον καρκίνο του μαστού και σε παιδικούς καρκίνους.

Ο Δρ Peter Johnson, National Clinical Director for Cancer στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας , προσθέτει: "Με τον τρόπο αυτό το σύστημα υγείας αναδεικνύει την αξία του στους ασθενείς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χαρίζοντάς τους γρήγορη αντιμετώπιση τη στιγμή που πραγματικά δεν έχουν χρόνο για χάσιμο". 

Μάλιστα, στις αρχές του προηγούμενου έτους, έγινε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων για την ανάγκη άμεσης επέκτασης και ευρείας χρήσης της μεθόδου -που τότε ξεκίναγε- διότι με τη βιοψία ιστών υπάρχει αφενός μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασθενών, αφετέρου καθυστερούν περισσότερο τα αποτελέσματα.

Καρκίνος πνεύμονα και μεταλλάξεις και θεραπείες

Η καλύτερη κατανόηση της μοριακής βιολογίας του καρκίνου, έστρεψε το βλέμμα της Επιστήμης σε μεταλλάξεις ορισμένων γονιδίων (driver mutations). Δύο είναι τα αντιπροσωπευτικότερα γονίδια, τα οποία μπορεί να μεταλλαχθούν είναι τα EGFR και KRAS. Ωστόσο, πολύ πρόσφατα αναγνωρίστηκαν υπότυποι αυτών των μεταλλάξεων των συγκεκριμένων γονιδίων (EGFR exon 20 insertion και KRAS G12C), οι οποίοι αποκαλούνται διεθνώς "superdrivers".

Πάντως, το πιο συχνό γονίδιο, που εμφανίζει μεταλλάξεις, είναι το γονίδιο του υποδοχέα του Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα (Epidermal Growth Factor Receptor – EGFR).  Την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν με μεθόδους βιοτεχνολογίας ειδικά μοριακά φάρμακα, που ονομάζονται Αναστολείς της Τυροσινικής Κινάσης του EGFR (Tyrosine Kinase Inhibitors – TKIs),  τα οποία αναστέλλουν τη λειτουργία του πρωτεϊνικού παραγώγου του μεταλλαγμένου γονιδίου. 

Τα φάρμακα αυτά έχουν τόσο μεγάλη δραστικότητα σε ασθενείς, των οποίων οι όγκοι φέρουν τις μεταλλάξεις του EGFR,  ώστε συστήνονται εδώ και αρκετά χρόνια και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ), ως  η μοναδική και η πλέον αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής για τη συγκεκριμένη ομάδα έναντι της χημειοθεραπείας. 

Σχετικά Άρθρα