ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταβλητές που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο

16 Μαΐου 2025, 09:00

images

Οι αθηροσκληρωτικές καρδιαγγειακές παθήσεις είναι χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και προκαλούνται από χοληστερόλη, λίπη και άλλες αδιάλυτες ουσίες που επικαλύπτουν το εσωτερικό των αρτηριακών τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα τελικά τη μείωση ή ακόμη και τη διακοπή της ροής του αίματος. Ενώ τα θαύματα της σύγχρονης επιστήμης έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισης και των ποσοστών θνησιμότητας από αυτές τις παθήσεις παγκοσμίως, έχουν επίσης παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, συμβάλλοντας ακούσια σε έναν κόσμο γήρανσης και στην επακόλουθη αύξηση των περιπτώσεων με αθηροσκληρωτικές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε ένα άρθρο στο European Journal of Epidemiology, οι ερευνητές συνοψίζουν τη μελέτη Collaborative cohorts Reassembled Data to study mechanisms and Longterm Incidence of chronic disease Ases (CORDELIA), η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από 35 ανεξάρτητες ομάδες ισπανικού πληθυσμού (196.632 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 52 έτη, 54% γυναίκες) για να αποκαλύψει τις μεταβλητές που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο σε αυτήν την ομάδα.

Συγκεκριμένα, σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν ερωτηματολόγια (τυποποιημένες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , τα οποία περιλάμβαναν έναν εξατομικευμένο κωδικό, ημερομηνία ένταξης στη μελέτη, ηλικία, φύλο, περιοχή διαμονής και οικογενειακή κατάσταση.

Τα κλινικά αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μετά από την παρακολούθηση επεισοδίων σε περιόδους που κυμαίνονταν από 5 έως 30 έτη, ανάλογα με την ομάδα, με κάθε ιατρική επείγουσα ανάγκη (ή καρδιαγγειακό επεισόδιο) να αναφέρεται με τη χρήση των κωδικών της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-10 και ICD-9). Τα σύνολα δεδομένων συνδέονται περαιτέρω με εκείνα του επίσημου Μητρώου Θνησιμότητας του Ισπανικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και τα σύνολα δεδομένων εξιτηρίων των ισπανικών νοσοκομείων, διευκολύνοντας τις μελλοντικές συγκρίσεις θανατηφόρων έναντι μη θανατηφόρων επεισοδίων.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις κατά την έναρξη της μελέτης, με δεδομένα παρακολούθησης που συλλέχθηκαν με την πάροδο του χρόνου κυρίως για την εξακρίβωση των αποτελεσμάτων και όχι για επαναλαμβανόμενη πλήρη μέτρηση των παραγόντων κινδύνου για όλους τους συμμετέχοντες. Αυτές οι εξετάσεις περιελάμβαναν εξετάσεις αίματος και ερωτηματολόγια για την καταγραφή πρόσφατων συμπεριφορών υγείας (ύπνος, άσκηση, κάπνισμα κ.λπ.).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ συλλέχθηκαν αρκετά δεδομένα, όπως παράγοντες του τρόπου ζωής και κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές, σε ορισμένες ομάδες αυτά αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και δεν μετρήθηκαν από εκπαιδευμένο προσωπικό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σφάλματος μέτρησης.

Επιπλέον, η ομάδα CORDELIA ανέπτυξε εναρμονισμένους αλγόριθμους για παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

Η ομάδα στοχεύει στη διεξαγωγή της πιο εκτεταμένης μελέτης συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στη Νότια Ευρώπη, με στόχο τη βελτίωση της πρόβλεψης και της κατανόησης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη CORDELIA παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ως το επόμενο βήμα στη μάχη της Νότιας Ευρώπης κατά των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, η ομάδα CORDELIA επισημαίνει πως έχει εφαρμόσει στατιστικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση τυχόν περιορισμών, αλλά αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ερμηνεία των ευρημάτων της μελέτης.



Σχετικά Άρθρα