ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγαλύτερος κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού στις νέες γυναίκες από τους άνδρες

27 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Μια μεγάλη ανάλυση που ανασκόπησε 16 διεθνείς μελέτες για τα εγκεφαλικά, διαπίστωσε ότι οι νεαρές γυναίκες κάτω των 35 ετών έχουν 44 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις 16 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008 και 2021 και εξέτασαν πόσο συχνά ήταν τα εγκεφαλικά σε άνδρες και γυναίκες σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η ανάλυση περιελάμβανε συνολικά 69.793  ενήλικες, 33.775 γυναίκες και 36.018 άνδρες. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές των φύλων στο εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πιο έντονες σε νεότερους ενήλικες, κάτω των 35 ετών. Οι νεαρές γυναίκες είχαν 44 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό συγκριτικά με τους άνδρες ίδιας ηλικίας.

Επιπλέον, οι γυναίκες που επέζησαν από ισχαιμικό εγκεφαλικό είχαν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές μετά το επεισόδιο, σε σύγκριση με τους άνδρες που επέζησαν από ισχαιμικό εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα πώς παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και τα ορμονικά αντισυλληπτικά συμβάλλουν στη συνολική πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου των νεαρών γυναικών.

«Ενώ η συχνότητα του εγκεφαλικού σε νέους ασθενείς είναι ακόμα πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ασθενείς, αυτά τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι νεαρές γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άνδρες παρόμοιας ηλικίας», δήλωσε ο Δρ Hardik Amin , νευρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Yale και ιατρικός διευθυντής της μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων του νοσοκομείου Yale New Haven.

«Γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη και τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά, αλλά φαίνεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου σε αυτόν τον πληθυσμό που απαιτούν περαιτέρω μελέτη», σημείωσε ο Amin.

Παράλληλα, ο Δρ Hoang Nguyen, επεμβατικός καρδιολόγος στο MemorialCare Heart & Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center προσθέτει ότι είναι πιθανό οι νεαρές γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό λόγω της χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικών, ενώ και η προεκλαμψία - η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στις νεαρές γυναίκες και να βελτιώσουμε το πόσο γρήγορα διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται.


Σχετικά Άρθρα