ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη προσοχή σε συγκεκριμένη χημική ουσία

26 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Η χημική ουσία τριχλωροαιθυλένιο (TCE) συνδέεται με τη Νόσο Πάρκινσον. Δεδομένου ότι η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στα προϊόντα ντεκαφεϊνέ, στα διορθωτικά υγρά για γραφομηχανές και σε προϊόντα στεγνού καθαρισμού ή καθαρισμού χαλιών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ζητεί την προσοχή του κοινού. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ειδικοί του, η ουσία προκαλεί σοβαρό ερεθισμό των ματιών και του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή ζάλη, σχετίζεται αιτιωδώς με την εμφάνιση καρκίνου και πιθανώς γενετικών ανωμαλιών και είναι επιβλαβής για την υδρόβια ζωή.

Σύμφωνα με την επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Journal of Parkinson’s Disease, η άχρωμη χημική ουσία συνδέθηκε για πρώτη φορά με τη Νόσο Πάρκινσον το 1969. Ενώ σήμερα η χρήση του TCE στην ΕΕ και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ είναι σημαντικά περιορισμένη, σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να έχει ζήτηση, ιδίως από την Κίνα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, ακόμη και σε περιοχές όπου η χρήση της ουσίας απαγορεύεται, η έκθεση των πληθυσμών παραμένει λόγω της συνεχιζόμενης μόλυνσης του νερού και του εδάφους.

Η ερευνητική ομάδα συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την έκταση της χρήσης του TCE στη βιομηχανία, επανεξετάζει παλαιότερες μελέτες που συνδέουν τη χημική ουσία με τη νόσο του Πάρκινσον και διερευνά περιπτώσεις όπου το TCE και η νευροεκφυλιστική νόσος θα μπορούσαν να συνδέονται. 

Στόχος της είναι η ολοκληρωτική απαγόρευση του TCE και του στενά συγγενικού του υπερχλωροαιθυλενίου ή τετραχλωροαιθυλενίου (PCE), κύριου χημικού διαλύτη για το στεγνό καθάρισμα, καθώς και η απολύμανση των χώρων στους οποίους είναι γνωστό ότι έγινε χρήση TCE στο παρελθόν.


Σχετικά Άρθρα