ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα πάντα για την παροσμία

28 Μαΐου 2022, 09:00

images

Για άτομα με παροσμία, ακόμη και οι πιο ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να τούς φαίνονται αποκρουστικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρωμα του φρεσκοαλεσμένου καφέ. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα μυστικά της διαταραχής αυτής και τους λόγους για τους οποίους ορισμένα τρόφιμα και ποτά μυρίζουν αηδιαστικά στα άτομα με παροσμία.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communications Medicine, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι ορισμένα εξαιρετικά ισχυρά μόρια οσμής που βρίσκονται στον καφέ προκαλούν την αίσθηση της απέχθειας που σχετίζεται με την παροσμία.

Η Δρ Jane Parker, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας Γεύσεων και Διευθύντρια του Κέντρου Γεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ εξήγησε:

"Αυτό είναι ακλόνητη απόδειξη ότι δεν είναι όλα στο μυαλό τους,,. Το κεντρικό νευρικό σύστημα σίγουρα συμμετέχει στην ερμηνεία των σημάτων που λαμβάνει από το μύτη. Η παροσμία ως εμπειρία είναι ένας συνδυασμός των δύο μηχανισμών που οδηγεί στη διαστρεβλωμένη αντίληψη των καθημερινών φαγητών και την αίσθηση απέχθειας.

Μπορούμε τώρα να δούμε ότι ορισμένες αρωματικές ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε ότι θα είναι καθησυχαστικό για όσους πάσχουν από παροσμία να γνωρίζουν ότι η εμπειρία τους είναι "πραγματική", ότι μπορούμε να εντοπίσουμε άλλα τρόφιμα που μπορεί επίσης να ενισχύουν την παροσμία και, επιπλέον, ότι υπάρχουν «ασφαλή» τρόφιμα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν το πρόβλημα. Αυτή η έρευνα παρέχει χρήσιμα εργαλεία και στρατηγικές για την πρόληψη ή τη μείωση της επίδρασης των τροφίμων που την προκαλούν την παροσμία'.

Ο Simon Gane, ένας από τους ερευνητές, από το Royal National Ear, Nose and Throat and Eastman Dental Hospital συμπλήρωσε: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να κατανοήσουμε αυτήν την κατάσταση, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στο μηχανισμό αυτό. Ξέρουμε τώρα ότι αυτό πρέπει να έχει να κάνει με τα νεύρα και τους υποδοχείς τους επειδή έτσι ανιχνεύονται αυτά τα μόρια».

Μερικά από τα τρόφιμα και ποτά που αναφέρονται συχνότερα ότι προκαλούν παροσμία στους πάσχοντες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

- Καφές.

- Κρεμμύδια.

- Σκόρδο.

- Κοτόπουλο.

Πριν από την πανδημία, η παροσμία ήταν μια σπάνια πάθηση η οποία ήταν γνωστό ότι εμφανιζόταν μετά από λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα, γρίπη ή λοιμώξεις των ιγμορείων, με πολύ μικρή ενημέρωση σχετικά με τα αίτια και τις θεραπείες της.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα συμπτώματα περιελάμβαναν απώλεια όσφρησης και γεύσης στο 50%-60% των περιπτώσεων, εκ των οποίων περίπου το 10% εμφάνισε και παροσμία. 

Ενώ, από την παραλλαγή Όμικρον, η απώλεια όσφρησης και γεύσης έχει γίνει λιγότερο συχνό σύμπτωμα (υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε περίπου 10%-20% των περιπτώσεων) και οι περιπτώσεις παροσμίας είναι πιθανό να είναι λιγότερες σε αριθμό, η παροσμία εξακολουθεί να υπολογίζεται ότι επηρεάζει 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.



Σχετικά Άρθρα