ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η πανδημία στα μωρά

28 Ιανουαρίου 2022, 11:30

images

Ερευνητές από το Columbia University μέσα από μελέτη που έγινε, έχουν παρατηρήσει ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν χαμηλότερη κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη από τα μωρά που γεννήθηκαν πριν την πανδημία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Harvard Medical School, καθώς τα πρώτα τρία χρόνια ζωής του ανθρώπου αποτελούν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μωρών και αυτών που τα φροντίζουν.

Αλληλεπιδράσεις όπως η ομιλία, το χαμόγελο, το άγγιγμα βοηθούν τις νευρικές συνδέσεις που χτίζονται στον εγκέφαλο. Όταν τα μωρά δεν έχουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις τότε οι εγκέφαλοί τους δεν αναπτύσσονται όπως θα έπρεπε.

Η πανδημία σίγουρα έφερε μαζί της και άλλες επιπτώσεις όσον αφορά την ψυχολογία των γονέων ή των φροντιστών. Υπάρχουν πολλαπλές μελέτες που δείχνουν ότι η μητρική κατάθλιψη, η φτώχεια και άλλα οικογενειακά άγχη μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη ενός παιδιού για πάντα.

Πέραν του συναισθηματικού, οικονομικού άγχους κ.ά., η πανδημία επηρέασε σημαντικά τον αριθμό αλλά και το είδος των αλληλεπιδράσεων που έχουμε με άλλους ανθρώπους. Τα μωρά, κατά μέσο όρο αλληλοεπιδρούν με λιγότερους ανθρώπους (και βλέπουν λιγότερα πρόσωπα εξαιτίας της χρήσης μάσκας) από ότι πριν από την πανδημία.

Ως κοινωνία έχουμε δει τις συναισθηματικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις στα παιδιά, όμως πρέπει να δούμε και τις αναπτυξιακές επιπτώσεις στα μωρά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να αλλάξουν μόνιμα τη ζωή τους, μακροπρόθεσμα.

Για την επίλυση αυτών των επιπτώσεων πρέπει να βρεθούν τρόποι υποστήριξης των οικογενειών με μικρά παιδιά, τόσο σε οικονομικό βαθμό όσο και σε συναισθηματικό βαθμό. Ο ρόλος της κυβέρνησης για αυτό θα είναι καθοριστικός. Οι λύσεις δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η πανδημία.

Είναι κατανοητό και φυσικό για τους γονείς να πιστεύουν ότι τα μωρά είναι πολύ μικρά και αγνοούν να επηρεαστούν από την πανδημία. Αλλά επηρεάζονται, με τρόπους που θα μπορούσαν να είναι μακράς διαρκείας.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να συζητήσουν με το γιατρό τους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και το μέλλον του μωρού τους.

Σχετικά Άρθρα