ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μακριά από την Covid-19 μένουν τα μικρά παιδιά και όσοι λαμβάνουν στατίνες

29 September 2020, 07:00

images

Τα παιδιά έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την Covid-19 σε σχέση με τους ενήλικες, σύμφωνα με μια ανάλυση υπό την αιγίδα του προέδρου του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού στη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια ώρα, γνωστά χάπια που πίνουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Σε αυτή τη συστηματική μετα-ανάλυση που περιλαμβάνει 32 έρευνες, τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 20 ετών είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες δευτερογενούς μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με ενήλικες 20 ετών και άνω», αναφέρουν οι επιστήμονες και επισημαίνουν: «Υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι όσοι είναι κάτω από 10 έως 14 ετών έχουν λιγότερη ευαισθησία στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 σε σχέση με τους ενήλικες, με τους εφήβους να εμφανίζονται να έχουν παρόμοια ευαισθησία με τους ενήλικες». Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Ράσελ Βάινερ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού στη Βρετανία.

Τι γίνεται με τις στατίνες

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο ψάχνουν να βρουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι κάποιο φάρμακο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης Covid-19 διότι αν ο νέος κορωνοϊός Sars-Cov-2 δεν προκαλούσε την επικίνδυνη αυτή νόσηση σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τότε δεν θα υπήρχε λόγος τόσο μεγάλης ανησυχίας για αυτήν την πανδημία. Όπως έγινε λοιπόν γνωστό, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθεια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της California ανακοίνωσαν ότι οι στατίνες, δηλαδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης Covid-19, αλλά και με ταχύτερη ανάρρωση. Επιπροσθέτως, μια δεύτερη έρευνα της επιστημονικής ομάδας αποκάλυψε στοιχεία που βοηθούν στην εξήγηση αυτής της δράσης των στατινών τα οποία δείχνουν ότι η αφαίρεση της χοληστερόλης από τις κυτταρικές μεμβράνες αποτρέπει την είσοδο του κορωνοϊού στο κύτταρα.

Της κλινικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cardiology ηγήθηκαν οι Δρ Lori Daniels και Karen Messer καθηγήτριες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ενώ της μηχανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The EMBO Journal ηγήθηκε ο Δρ Tariq Rana, καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ένα μόριο γνωστό ως ACE2 βρίσκεται στις εξωτερικές επιφάνειες πολλών κυττάρων, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το ACE2 μπορεί να επηρεαστεί από τις στατίνες και άλλες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο ρόλο για το ACE2: Ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αρχικά χρησιμοποιεί τον υποδοχέα αυτόν για να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων και να δημιουργήσει τις λοιμώξεις.

«Όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό τον νέο ιό στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που επηρεάζουν το ACE2, συμπεριλαμβανομένων των στατινών, και αν αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο που επιφέρει η COVID-19. Έπρεπε λοιπόν να επιβεβαιώσουμε αν η χρήση των στατινών έχει κάποια επίπτωση στη σοβαρότητα της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και να προσδιορίσουμε αν είναι ασφαλής ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους», εξηγεί η Δρ. Daniels.

Για να το κάνουν αυτό, οι επιστήμονες ανέλυσαν αναδρομικά τα ηλεκτρονικά αρχεία 170 ασθενών με COVID-19 και 5.281 ανθρώπων που είχαν νοσηλευθεί μεταξύ Φεβρουαρίου – Ιουνίου και ελεγχθεί για κορωνοϊό και είχαν βγει αρνητικοί. Συνέλεξαν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της ασθένειας, τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, τα αποτελέσματα και τη χρήση στατινών, αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE2) και αποκλειστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB) εντός 30 ημερών πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Μεταξύ των ασθενών με COVID-19, το 27% λάμβανε στατίνες κατά την εισαγωγή, το 21% λάμβανε αναστολείς ACE και το 12% λάμβανε ARB. Το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 9,7 ημέρες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση στατινών πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο για COVID-19 σχετιζόταν με άνω του 50% μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες. Επίσης, εκείνοι που λάμβαναν το φάρμακο πριν τη νοσηλεία ανέρρωσαν γρηγορότερα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι στατίνες όχι μόνο είναι ασφαλείς αλλά και δυνητικά προστατευτικές από μια σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Συγκεκριμένα μπορεί να αναστέλλουν τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μέσω των γνωστών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους και των δεσμευτικών ικανοτήτων τους, σταματώντας έτσι την εξέλιξη του ιού», προσθέτει η Δρ. Daniels.

Τα εμβόλια της Ρωσίας σε κλινικές δοκιμές

Η Ρωσία έστειλε στην Λευκορωσία την πρώτη παρτίδα του πρώτου εμβολίου που ανέπτυξε και φέρει την ονομασία Sputnik-V, για να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές και αυτή είναι η πρώτη αποστολή του ρωσικού εμβολίου σε χώρα του εξωτερικού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ. Οι εθελοντές στην Λευκορωσία που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο Sputnik-V από 1ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το RDIF το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα