ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Long COVID: Χωρίς τέλος τα περίεργα συμπτώματα

25 Μαρτίου 2023, 08:00

images

Μία 28χρονη Αμερικανίδα η περίπτωση της οποίας δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Cortex παρουσιάζει νέες μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει η long COVID σε κάποιους...

Για την Annie η περιπέτεια δεν τελείωσε με τη βασική ανάρρωση από τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Μερικούς μήνες μετά, τρόμαξε ακούγοντας από το στόμα ενός άγνωστου, τη φωνή του ... πατέρα της! Οι γιατροί ονόμασαν το σύμπτωμα "προσωπαγνωσία" και εξήγησαν ότι πρόκειται για νευρολογικό πρόβλημα που έχουν παρουσιάσει κι άλλοι αναρρώσαντες.

«Τα πρόσωπα στο κεφάλι μου είναι ρευστά σαν το νερό» εξηγεί η Annie η οποία είναι ζωγράφος. Όπως λέει μάλιστα, "πλέον πρέπει να κοιτάζω επί ώρα το μοντέλο μου για να αναγνωρίσω τα χαρακτηριστικά του, όταν παλιότερα το έκανα κάθε 15 ή 30 λεπτά!". 

Σύμφωνα με τους νευροψυχολόγους Marie-Luise Kieseler και Brad Duchaine από το Κολλέγιο Darmouth, τα διάφορα τεστ στα οποία υπέβαλαν την Annie επιβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα με την αναγνώριση προσώπων οφείλεται σε συγκεκριμένα σφάλματα στη μνήμη προσώπων και όχι γενικότερες καταστάσεις υγείας.

Η 28χρονη πάντως αντιμετωπίζει δυσκολίες και με τον προσανατολισμό της, αδυνατώντας να κινηθεί ακόμα και στη γειτονιά της. Η έλλειψη προσανατολισμού είναι συνήθης σε άτομα με προσωπαγνωσία. Όπως εξηγεί ο Δρ Duchaine, ο συνδυασμός είναι συχνός μετά από εγκεφαλική βλάβη ή αναπτυξιακά ελλείμματα και οφείλεται το πιθανότερο στο ότι η αναγνώριση προσώπων και η χωρική αντίληψη εξαρτώνται από γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου στον κροταφικό λοβό.


Σχετικά Άρθρα