ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρούσμα κοροναϊού στη κεντρική Τουρκία- Ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε "υψηλό" τον κίνδυνο

28 Ιανουαρίου 2020, 06:10

images

"Δεν έχουμε ακόμα ασθενή με οριστική διάγνωση κοροναϊού" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά που ωστόσο παραδέχτηκε χθες το βράδυ ότι εξετάζονται και νοσηλεύονται Κινέζοι υπήκοοι στην επαρχία Ακσαράι. Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία. Συνολικά εννέα εργαζόμενοι κινεζικής υπηκοότητας -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- μετέβησαν σε νοσοκομείο της περιοχής για προληπτικούς λόγους. Νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα μη μετάδοσης του ιού στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.  

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα μετέβη αργά χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά και την καταγραφή του πρώτου θανάτου από κοροναϊό στο Πεκίνο και με σκοπό να ελέγξει από κοντά τα μέτρα που έχουν λάβει οι υγειονομικές αρχές στη χώρα αυτή που θρηνεί ήδη 106 θύματα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus έκανε γνωστό το ταξίδι του με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρει "Είμαι καθ΄ οδόν προς το Πεκίνο, για να συναντηθώ με τους κυβερνητικούς και υγειονομικούς εμπειρογνώμονες στην αντιμετώπιση του ιού. Οι συνεργάτες μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να κατανοήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία με την Κίνα, ώστε να υπάρξει περαιτέρω προστασία από την επιδημία".

Ο ΠΟΥ έχει καλέσει τις αρχές της Κίνας να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων διαχείρισης κρίσεων σε εθνικό, επαρχιακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και άλλα μέτρα. Ως εκ τούτου η επίσκεψη του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ έχει διπλή σημειολογία καθώς από τη μία πλευρά εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή του, και από την άλλη πλευρά μετέβη να δει με τα μάτια του αν όλα πάνε όπως πρέπει...

Δοκιμάζουν φάρμακο

Εν τω μεταξύ ένα σκεύασμα της φαρμακευτικής εταιρίας Abbvie που έχει παρασκευαστεί για την αντιμετώπιση του HIV- AIDS, δοκιμάζεται και για την αντιμετώπιση του κοροναϊού που έχει προκαλέσει την παγκόσμια κρίση το τελευταίο διάστημα. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ζήτησαν το φάρμακο ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε η Αντέλε Ινφάντε, εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στο Σικάγο. Το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra, περιέχει έναν συνδυασμό των δραστικών ουσιών λοπιναβίρης και ριτοναβίρης.

Το Πεκίνο συστήνει να λαμβάνονται δύο χάπια λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και να γίνονται εισπνοές άλφα ιντερφερόνης μέσω νεφελοποιητή δύο φορές την ημέρα στους ασθενείς για καλύτερη έκβαση της νόσησης χωρίς να αναφέρει ωστόσο ότι αποτελεί την απόλυτη θεραπεία.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα