ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός μύτη και αλλεργίες: Πως συνδέονται όλα μεταξύ τους

28 Μαρτίου 2020, 09:10

images

Δεν μας έφτανε ο κορωνοϊός, αυτή την εποχή πολύς κόσμος υποφέρει είτε από αλλεργική ρινίτιδα, είτε από αλλεργίες του κατώτερου αναπνευστικού. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και λόγω των διάφορων αλλαγών στο περιβάλλον, αλλά και λόγω διάφορων αλλαγών στον τρόπο ζωής, που αφορούν στη διατροφή, στην άσκηση...

"Η μύτη είναι το air condition του οργανισμού, από εκεί και από το στόμα εισχωρούν όλα στον οργανισμό μας. Την έχουμε παραμελημένη, αλλά ήρθε η ώρα να πάρει… την εκδίκησή της», σημειώνει η Δρ Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ. 

Όπως εξηγεί η γιατρός, «η σωστή ρινική αναπνοή, αλλά, προπαντός, η σχολαστική καθαριότητα της μύτης σε καθημερινή βάση, είναι αυτό που μας διασφαλίζει την καλή υγεία και τη νίκη στον πόλεμο κατά των βακτηρίων και των ιών, που λαμβάνει χώρα στη μύτη μας». 

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί μπούκωμα, εύκολη κόπωση, βαρύ κεφάλι (θολούρα) και μια ευπάθεια στο να κολλήσουμε εύκολα λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Ειδικά τις μέρες αυτές, με την πανδημία του Covid-19, οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή από βρογχικό άσθμα, είναι σίγουρα πολύ πιο αυξημένου κίνδυνου να νοσήσουν πιο σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές», εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος.

Αλλεργίες και ιγμορίτιδα

Κάποιος μπορεί να μην γεννηθεί αλλεργικός, αλλά να εμφανίσει ξαφνικά τα συμπτώματα της αλλεργίας, όταν εκτίθεται στα κοινά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα, χημικές ουσίες από πολλά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε - και αυτές τις μέρες χρησιμοποιούμε πολλά και πολύ -  διάφοροι μικροοργανισμοί, το επιθήλιο των κατοικίδιων ζώων και αλλά πολλά.

«Οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχιακές, μπορεί να είναι και ετήσιες», μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου.

Τα πολύ βασανιστικά συμπτώματα, που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, είναι συνήθως μπούκωμα στη μύτη, πονοκέφαλος, καταρροή, φτάρνισμα και αυτό μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια και φαγούρα. Έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται κάποιος πολύ πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε ίωση και να εμφανίζει επιπλοκές από τα γύρω όργανα, όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ακόμη και πνευμονία.



Σχετικά Άρθρα