ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων είναι ακατάλληλα αυτήν την περίοδο

01 Απριλίου 2020, 10:05

images

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρήγγειλε 3,5 εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων, τα οποία μάλιστα πρόκειται να είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών Amazon. Αξιωματούχοι από τον ΠΟΥ και άλλες χώρες αναρωτιούνται τώρα γιατί έκανε αυτή την επιλογή η Βρετανία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν οι ανάγκες παγκοσμίως είναι διαφορετικές...

Τα μοριακά τεστ για τον SARS-CoV-2, κάνουν γενετική αλληλούχιση του ιού και έχουν τεκμηριωμένη αξιοπιστία. Το δείγμα επιχρίσματος που λαμβάνεται από τις ρινικές κοιλότητες ή τον στοματοφάρυγγα του ασθενούς ή του ύπτου κρούσματος, αποστέλλεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια για ανάλυση και εντοπισμό των ενεργών λοιμώξεων.

Από την άλλη πλευρά, τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για να εξοντώσει τον ιό. Τα αντισώματα αυτά παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε προχωρημένη φάση της λοίμωξης και ακόμα μέρες αφού ο ιός έχει εξαλειφθεί. Η χρησιμότητά τους λοιπόν είναι μεγάλη για την φάση που η πανδημία θα ξεπεραστεί και θα θέλουν οι υγειονομικές αρχές να μετρήσουν το ποσοστό του πληθυσμού που απέκτησε ανοσία. 

Το τεστ αντισωμάτων συστήνεται να γίνεται 14 ή και περισσότερες ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Πως μπορεί να χρησιμεύσει λοιπόν στην παρούσα φάση που θέλουμε έγαιρα να κάνουμε την διάγνωση όσων είναι θετικοί και πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή και θεραπεία;

Όπως σημείωσε προ ημερών μιλώντας για το θέμα ο Έλληνας καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, "ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, ότι δεν έχει κάτι, ότι δεν έχει τον ιό και μετά να υιοθετήσει ανεύθυνη συμπεριφορά. 

Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κάποιος με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου, καθώς μπορεί ο οργανισμός του να μην έχει προλάβει να παραγάγει αντισώματα".

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα