ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Ένας νεκρός στη Γαλλία- Στη Κίνα ψάχνουν την ασθενή-μηδέν

17 Φεβρουαρίου 2020, 07:05

images

Την ώρα που στην Κίνα αρνούνται ότι έχουν εντοπίσει τον ασθενή- μηδέν που εμφάνισε πρώτος την λοίμωξη και μάλιστα ότι πρόκειται για επιστήμονα, στη Γαλλία συνέβη ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Ευρώπη και επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προέβλεψε ότι ίσως μολυνθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν διέψευσε την Κυριακή τις φήμες ότι ο COVID-19 ξεκίνησε από επιστήμονα που έκανε το μεταπτυχιακό της στο ινστιτούτο της πόλης. "Ο «ασθενής μηδέν» δεν είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γιουχάν", δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του ινστιτούτου το οποίο υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Χουάνγκ Γιαν Λινγκ, απόφοιτος του Ινστιτούτου, η οποία ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Ινστιτούτο το 2015, μετά την αποφοίτησή της μετακόμισε και εργάζεται εκτός της επαρχίας Χουμπέι.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η Κινέζα επιστήμονας δεν μολύνθηκε ποτέ από τον ιό και είναι υγιής και όχι η «ασθενής μηδέν» του κορωνοϊού.

Η πορεία της επιδημίας ανά τον κόσμο

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.700 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκτός της Κίνας.

Πέραν της χώρας αυτής, όπου έχουν μολυνθεί πάνω από 68.000 πολίτες, έχουν επιβεβαιωθεί 700 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε από την Γαλλία ο πρώτος θάνατος εκτός Ασίας που αφορά έναν 80χρονο Κινέζο.

Περίπου 68.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο). Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.665 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.  Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Γιουχάν.

Αναλυτικά:

* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 56 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

*Νότια Κορέα

28 κρούσματα.

*Ιαπωνία

53 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 355 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμα στο οποίο χθες αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και δυο Έλληνες. 

*Ταϊβάν

18 κρούσματα.

*Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

*Μαλαισία

22 κρούσματα.

*Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Γιουχάν. 

*Σιγκαπούρη

72 κρούσματα.

*Ταϊλάνδη

34 κρούσματα.

*Βιετνάμ

16 κρούσματα.

*Ινδία

Τρία κρούσματα.

*Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

*Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

*Αυστραλία

15 κρούσματα.

*Καναδάς

Οκτώ κρούσματα.

*ΗΠΑ

Δεκαπέντε κρούσματα. 

*Γερμανία

16 κρούσματα.

*Γαλλία

12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.

*Ιταλία

Τρία κρούσματα.

*Ισπανία

Δύο κρούσματα. 

*Βέλγιο

Ένα κρούσμα.

*Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

*Σουηδία

Ένα κρούσμα.

*Ηνωμένο Βασίλειο

9 κρούσματα.

*Ρωσία

2 κρούσματα. 

*Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οκτώ κρούσματα.

*Αίγυπτος

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 στην Αφρική.

Η πρόβλεψη καθηγητή του Χάρβαρντ για την επιδημία

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, κ. Μαρκ Λίπσιτς, δήλωσε στην Wall Street Journal πως «είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» του κορωνοϊού με έως και το 70% των ανθρώπων να μολυνθεί παγκοσμίως.

«Εάν συμβεί πανδημία, είναι πιθανόν να μολυνθεί το 40% με 70% του πληθυσμού»
«Νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρξει παγκόσμια πανδημία» δήλωσε ο κ. Λίπσιτς, προσθέτοντας πως «εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος». Και συνέχισε λέγοντας: «Όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».

Θέλοντας να διευκρινίσει κάποια παραπάνω πράγματα σχετικά με την άποψή του, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, τόνισε στον λογαριασμό του στο twitter πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό είναι συμπτωματικό. Επίσης, όπως λέει, έχουμε μόνο μια τυχαία εκτίμηση για το ποιο ποσοστό συμπτωματικών ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Η ανάλυση του καθηγητή του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλου για την επιδημία- Μια άλλη προσέγγιση

"Η επιδημία ξεκίνησε στην πόλη Wuhan πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei το Δεκέμβριο. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν από γιατρούς των τοπικών νοσοκομείων που έκαναν και τις σχετικές αναφορές στις τοπικές αρχές. Οι αρχές προσπάθησαν να αποκρύψουν την κατάσταση και στην ουσία προπηλάκισαν και απομόνωσαν τους γιατρούς. Αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο σε μια χώρα με αυταρχικό καθεστώς και με πλήρη έλεγχο της πληροφορίας και των ΜΜΕ. Τα κρούσματα όμως άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και αμέσως φάνηκαν οι αδυναμίες του Κινεζικού υγειονομικού συστήματος και η ανεπάρκεια των τοπικών αρχών. Η Κίνα έχει αναπτυχθεί πολύ τεχνολογικά τα τελευταία χρόνια αλλά το σύστημα υγείας χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και πολύ καλύτερη χρηματοδότηση.

Η Κίνα διαθέτει λιγότερο από το 6% του ΑΕΠ της για την υγεία. Ένα μεγάλο όμως ποσοστό δαπανών (περίπου 30%) είναι ιδιωτικές δαπάνες. Υπάρχουν σημαντικές ανισότητες όσον αφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου η παροχή υπηρεσιών είναι υποτυπώδης. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού οι λεγόμενοι hukou (εσωτερικοί μετανάστες) δεν έχουν σοβαρή ασφαλιστική κάλυψη γιατί τα δικαιώματα κάλυψης παραμένουν στη πόλη από την οποία προέρχονται και δεν μεταφέρονται στις πόλεις που ζουν και εργάζονται. Οι Κινέζοι δεν εμπιστεύονται τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προσφεύγουν μαζικά στα νοσοκομεία δια πάσαν νόσον (τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν και τη διοίκηση των κέντρων υγείας σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την εντύπωση των Κινέζων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας).

Στα νοσοκομεία η αναμονή είναι μεγάλη και πολλές φορές υπερβαίνει τις 5-6 ώρες. Οι Κινέζοι εισήγαγαν ένα σύστημα προτεραιότητας με κουπόνια έτσι ώστε όταν πας στο νοσοκομείο παίρνεις το κουπόνι με τον αριθμό προτεραιότητας και περιμένεις να σε δουν. Δεν υπάρχει σύστημα διαλογής των ασθενών με βάση την κρισιμότητα της κάθε περίπτωσης. Απλά αναμονή. Το κινεζικό δαιμόνιο, που συναγωνίζεται με το ελληνικό για την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέδειξε ένα καινούργιο επάγγελμα. Αυτό της διαχείρισης κουπονιών. Έτσι το πρωί οι πρώτοι που πάνε στο νοσοκομείο είναι οι πωλητές κουπονιών. Μαζεύουν δεκάδες κουπόνια και μετά τα πουλάνε (10 ευρώ περίπου το καθένα) στους πιο εύπορους Κινέζους που δεν θέλουν να περιμένουν ώρες για να δούνε γιατρό (που για να τους εξυπηρετήσει περαιτέρω θα πάρει και αυτός το σχετικό φιλοδώρημα).

Οι διοικητές των νοσοκομείων προέρχονται συνήθως από την κομματική νοσοκομειακή επετηρίδα και δεν έχουν εκπαιδευθεί στη διοίκηση μεγάλων και σύνθετων οργανισμών (βέβαια και εμείς βάλαμε πρόσφατα ιδιοκτήτη ταβέρνας να διοικήσει μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στον κάμπο).

Παρά ταύτα μετά από μερικά χρόνια κάτι μαθαίνουν στου κασίδη το κεφάλι. Όμως ο πραγματικός πρόεδρος/διοικητής του νοσοκομείου είναι πάντα ο πανάσχετος γραμματέας της τοπικής κομματικής οργάνωσης. Στους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς (π.χ. νοσοκομεία, πανεπιστήμια) υπάρχουν πάντα δύο διοικητές αλλά ο πραγματικός πανίσχυρος διοικητής είναι ο γραμματέας της οργάνωσης. Δεν υπάρχει επομένως επαρκής διαχειριστική τεχνογνωσία. Παράλληλα το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Νοσημάτων στερείται επιχειρησιακής ικανότητας. Παρότι στελεχώνεται από σοβαρούς επιστήμονες η πλειοψηφία τους είναι ερευνητές χωρίς σοβαρές γνώσεις δημόσιας υγείας και ικανότητες αντιμετώπισης επιδημιών.

Στη Wuhan είχαμε επομένως ένα κακό συνδυασμό πολλών παραγόντων. Κακή πολιτική και υγειονομική διαχείριση, υποχρημοτοδοτούμενο σύστημα υγείας, κακές διοικήσεις νοσοκομείων, ανεπάρκεια του τοπικού παραρτήματος του Κέντρου για τον Έλεγχο των Νοσημάτων. Και επήλθε η καταστροφή. Αυτό που ακολούθησε με συντονισμένες ενέργειες από το Πεκίνο θα μπορούσε να γίνει μόνο στην Κίνα. Μόνο ένα τόσο ισχυρό και αυταρχικό καθεστώς (που η τοπική του εκδοχή δημιούργησε το πρόβλημα) θα μπορούσε να επιβάλλει τους σοβαρούς περιορισμούς στην διακίνηση των κατοίκων αλλά και τους περιορισμούς της οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας. 

Η επαρχία Hubei είναι πλέον πλήρως απομονωμένη. Οι μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν χωριστεί σε τομείς και οι κάτοικοι μπορούν να κινούνται μόνο μέσα στα όρια που έχουν ορίσει οι τοπικές αρχές. Η αστυνομία κυριαρχεί παντού. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις δουλειές τους...".

Σχετικά Άρθρα