ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καύσωνας: Μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα

11 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από υπερβολική έκθεση στη ζέστη παρά από τυφώνες, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες και σεισμούς συνολικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση έχει διαταράξει τα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, με πολλές πόλεις να κηρύσσουν έκτακτη ανάγκη λόγω θερμότητας τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ισχύει βέβαια και στην Ευρώπη.

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια, τα συμπτώματα και το πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Δρ Adam Rivadeneyra, αθλητίατρος στο Ορθοπεδικό Ινστιτούτο Hoag στη Νότια Καλιφόρνια, είπε στο Healthline ότι η θερμοπληξία είναι μια «συνέχεια», με τη θερμοπληξία που περιλαμβάνει νευρολογικές αλλαγές, όπως απώλεια συνείδησης και/ή επιληπτικές κρίσεις.

Το CDC  περιγράφει τη θερμική εξάντληση ως μια «ηπιότερη μορφή» ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μετά από αρκετές ημέρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και ανεπαρκή ή μη ισορροπημένη αντικατάσταση υγρών.

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του για να διατηρηθεί δροσερό. Μέσα σε 10 έως 15 λεπτά, η θερμοκρασία του σώματος θα μπορούσε να φτάσει τους 41.1 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω και, χωρίς άμεση θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή μόνιμη αναπηρία.

Ο Δρ. Theodore Strange, πρόεδρος ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island, μέρος του Northwell Health στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η θερμοκρασία του σώματός μας κανονικά ρυθμίζεται ώστε να παραμένει περίπου 36.1 έως 37.2 βαθμούς Κελσίου.

Τόνισε ότι είναι «ανησυχητικό» όταν η θερμοκρασία κάποιου ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Ο Strange είπε ότι υπάρχουν τρία στάδια ζέστης που πρέπει να προσέξετε. Θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

«Τα σημάδια και τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να αναπτυχθούν ξαφνικά ή με την πάροδο του χρόνου», προειδοποίησε. «Ειδικά με παρατεταμένες περιόδους άσκησης».

Σύμφωνα με το Strange, πιθανά σημεία και συμπτώματα της θερμικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν δροσερό, υγρό δέρμα με εξογκώματα χήνας όταν βρίσκεται σε ζέστη, καθώς και:

- Έντονη εφίδρωση.

- Λιποθυμία.

- Αδύναμο, γρήγορο παλμό, 

- Κράμπες στους μύες.

- Ναυτία.

- Πονοκέφαλοι.

«Τα παιδιά έχουν επιπλέον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια πάθηση από θερμότητα λόγω της μικρότερης επιφάνειας του δέρματός τους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη διάχυση της θερμότητας μέσω της εφίδρωσης», κατέληξε ο Rivadeneyra.


Σχετικά Άρθρα