ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατασκεύασαν μάσκα που "σκοτώνει" τον κορωνοϊό

27 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Ομάδα από το ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μία μάσκα που θα εξουδετερώνει τον νέο κορωνοϊό. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του MIT, επιστήμονες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει τον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας ένα μεταλλικό φίλτρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ. Η μάσκα δεν φιλτράρει τον ιό όπως κάνουν οι υπόλοιπες, αλλά, αντιθέτως, τον αφήνει να περάσει μέσα σε αυτή. Εκεί, ο ιός πέφτει στην παγίδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη και αυξάνει τη θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται όλα τα σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η μάσκα αυτή δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μάσκα αυτή είναι ιδανική για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για χρήση σε χώρους όπου αναπόφευκτα δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή ακόμα και σε επιχειρήσεις και εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι αναγκαστικά δουλεύουν για πολλές ώρες ο ένας δίπλα στον άλλον.

Η μάσκα είναι πολλαπλής χρήσης και δεν απαιτείται να υποβληθεί στη διαδικασία της αποστείρωσης. Σύντομα, μάλιστα αναμένεται να λάβει έγκριση ώστε να διατίθεται στο εμπόριο. Η τιμή της αναμένεται να είναι "τσουχτερή" καθώς φέρει ειδική τεχνολογία αλλά με τον καιρό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποκτήσει "αντιπάλους" και θα πέσει η τιμή της.


Σχετικά Άρθρα