ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάπνισμα και covid-19: Μια σχέση με "κακή" πρόγνωση

28 Μαΐου 2020, 16:00

images

Οι ασθενείς που νοσούν μέτρια ή σοβαρά από covid-19 και είναι καπνιστές, έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου από τους μη καπνιστές. Ο μηχανισμός με τον οποίο το κάπνισμα δίνει χειρότερη πρόγνωση έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών.

Όπως αναφέρουν από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κατά του Καπνίσματος που θα γιορταστεί την 31η Μαΐου, υπάρχουν πολλοί τρόποι που η καπνική συνήθεια μπορεί να βλάψει ασθενείς με πνευμονία. 

Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, επικαλέστηκε στοιχεία τελευταίων μελετών σύμφωνα με τις οποίες το κάπνισμα παρεμποδίζει  τη βλεννοκροσσωτή λειτουργία των πνευμόνων και άρα την κάθαρση εισπνεόμενων σωματιδίων, ενώ προάγει την προσκόλληση βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών.

Οι καπνιστές φαίνεται, σύμφωνα με την γιατρό, ότι έχουν αυξημένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 που αποτελεί την είσοδο του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μάλιστα η κ. Κατσαούνου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη σε 8.910 ασθενείς με covid-19, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020 σε 169 νοσοκομεία της Ασίας, της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής. Από τη μελέτη αυτών φάνηκε ότι το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τη ζωή των ασθενών καθώς αύξησε κατά 79% τις πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Στους πρώτους δύο παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνεται η ΧΑΠ και η στεφανιαία νόσος, παθήσεις στην εκδήλωση των οποίων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κάπνισμα.

Πρώιμα αποτελέσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 στην Αθήνα, έδειξαν ότι το 48% είναι νυν ή πρώην καπνιστές.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, εστιάζει στην προστασία των νέων.

Σχετικά Άρθρα