ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Καμπανάκι" κινδύνου έκρουσε ο ΠΟΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

14 Ιουλίου 2020, 07:00

images

Αυστηρή προειδοποίηση έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την ανησυχητική πορεία του κορωνοϊού σε πολλές χώρες... «Θα είμαι ξεκάθαρος, πολλές χώρες κινούνται στην λάθος κατεύθυνση και ο ιός είναι δημόσιος κίνδυνος» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γεμπρεγεσούς Ατχανόμ.

Τα κρούσματα αγγίζουν παγκοσμίως τα 12,5 εκατομμύρια, με τον Οργανισμό να καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 κατά 12% σε μία εβδομάδα. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και προβλήματα στους πνεύμονες ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

Για να αποφευχθεί η μετάδοση, ο ΠΟΥ συνιστά μία ολοκληρωμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν:

– Αναγνώριση των ύποπτων κρουσμάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων και απομόνωση όλων σε κατάλληλους χώρους.

– Ιχνηλάτηση, αναγνώριση και εφαρμογή καραντίνας όλες τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

– Χρήση υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και όπου δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η φυσική απόσταση.

– Χρήση ειδικών προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από τους υγειονομικούς υπαλλήλους που φροντίζουν ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και επιπλέον χρήση ειδικών προφυλάξεων κατά την εκτέλεση διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.

– Συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους φροντιστές ασθενών κατά τη διάρκεια όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας.

– Να εφαρμόζεται συχνή υγιεινή χεριών και φυσική απόσταση από τους άλλους όταν είναι δυνατόν. Αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, χώρων στενού συγχρωτισμού, καθώς και κλειστών χώρων με ανεπαρκή αερισμό. Εξασφάλιση καλού περιβαλλοντικού αερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους και διασφάλιση κατάλληλου περιβαλλοντικού καθαρισμού και απολύμανσης.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα