ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ίσως βγει και κάτι πραγματικά θετικό από την πανδημία και τους μαζικούς εμβολιασμούς

23 Οκτωβρίου 2021, 08:00

images

Εξαιρετικά είναι τα ευρήματα έρευνας που εκπονήθηκε από επιστήμονες του Northwestern Medicine, καθώς για πρώτη φορά έγινε σαφές ότι τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 καθώς και οι προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς, μπορούν να παρέχουν ευρεία ανοσία έναντι άλλων παρόμοιων κορωνοϊών. Μπερδεμένο; Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Investigation και σάς τα εξηγούμε...

Aυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι το πλάσμα αίματος των ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2 , είχε αντισώματα που παρείχαν προστασία και από το στέλεχος SARS-CoV-1 που εμφανίστηκε το 2003. Κι όχι μόνον αυτό αλλά είχε αντισώματα και έναντι του κορωνοϊού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από πειράματα σε ζώα που ήταν ανοσοποιημένα από το εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-1, που δημιουργήθηκε το 2004, ανέπτυξαν ανοσολογικές αποκρίσεις που τα θωράκισαν και από την έκθεση στον SARS-CoV-2. Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊό μπορούν να μάς προστατεύσουν από μεταγενέστερες λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς.

Όσα πειραματόζωα όμως είχαν αποκτήσει ανοσία από το εμβόλιο για το σημερινό κορωνοϊό και αργότερα εκτέθηκαν σε έναν κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος (HCoV-OC43, που είναι διαφορετικός από το στέλεχος του SARS), ήταν μερικώς προστατευμένα έναντι του κοινού κρυολογήματος, όμως η προστασία αυτή δεν ήταν τόσο ισχυρή. Οι επιστήμονες δίνουν την εξής ερμηνεία: Ο SARS-CoV-1 και ο SARS-CoV-2 είναι γενετικά παρόμοιοι -είναι δηλαδή συγγενικοί ιοί – ενώ ο κορωνοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα είναι της ίδιας, ευρύτερης οικογένειας αλλά πιο μακρινός... συγγενής!

Πάντως όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρξει σύντομα ένα κοινό εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς αλλά το καλό είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για κάθε διαφορετική οικογένεια του κορωνοϊού... «Η συγκεκριμένη μελέτη μάς βοηθά να επανεκτιμήσουμε την έννοια του καθολικού εμβολίου για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Δρ Pablo Penaloza-MacMaster, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας-ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg.


Σχετικά Άρθρα