ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας

14 Απριλίου 2024, 08:00

images

Σήμερα υπάρχουν περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ 30 και 79 ετών, που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση. Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας 60 ετών και άνω, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρτασης σε νεότερους ενήλικες ηλικίας 20 έως 44 ετών, αυξάνονται. Όμως, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλές ιατρικές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα με τους νεφρούς, προβλήματα όρασης και άνοια.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Hypertension Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στον πληθυσμό μέσης ηλικίας. Γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.279 ατόμων από την Αργεντινή με υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 21 και 95 ετών. Όλα τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Μελέτη Καρδιάς-Εγκέφαλου (Heart-Brain Study) στην Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την αρτηριακή πίεση και τη γνωστική εξασθένηση.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσδιόρισαν τη βαθμολογία κινδύνου άνοιας CAIDET (Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Γήρανση και Επίπτωση Άνοιας) για κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη. Το CAIDE βαθμολογεί παράγοντες σε πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την παχυσαρκία, τη φυσική δραστηριότητα, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το 28% των ατόμων της μέσης ηλικίας - ηλικίας 47-53 ετών - είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Βρίσκονται στη μέση ηλικία της ζωής όπου οι παράγοντες κινδύνου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», είπε στο Medical News Today o Augusto Vicario, MD, καρδιολόγος και επικεφαλής της μονάδας καρδιάς και εγκεφάλου στο Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, αντίστοιχος συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η μόνη παρέμβαση που έχει αποδειχθεί ότι σταματά ή επιβραδύνει την εξέλιξη των αγγειακών βλαβών του εγκεφάλου σε υπερτασικούς ασθενείς […], είναι η θεραπεία και ο έλεγχος της υπέρτασης με φαρμακολογικά και μη φαρμακολογικά μέτρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 40% των ασθενών παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει άνοια, δεδομένου ότι το 70% των υπερτασικών ασθενών δεν ελέγχει την αρτηριακή του πίεση ή ακόμη περισσότερο δεν γνωρίζει για την ασθένειά του και δεν λαμβάνει θεραπεία», είπε ο Vicario.

«Οι γιατροί πρέπει να συμπεριλάβουν τον εγκέφαλο στην κλινική αξιολόγηση των υπερτασικών ασθενών τους προκειμένου να αξιολογήσουν επαρκώς τον καρδιοαγγειακό και εγκεφαλοαγγειακό κίνδυνο. Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι η γνωστική αξιολόγηση με τη χρήση νευροψυχολογικών τεστ», , εξήγησε και κατέληξε λέγοντας:

«Και δεύτερον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση της υπέρτασης, στον αποτελεσματικό έλεγχο της με αντιυπερτασικά φάρμακα και στη βελτίωση της τήρησης της θεραπείας».

Σχετικά Άρθρα