ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή

16 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις πιο συνήθεις καρδιοπάθειες. Συμβαίνει όταν οι κόλποι της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και, κατά συνέπεια, δεν μεταφέρουν αποτελεσματικά το αίμα στις κοιλίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως θρόμβους, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, ζάλη ή λιποθυμία και σύγχυση.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε περισσότερες επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Cardiovascular Research. Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σε ποσοστό 0,08g/lt ή υψηλότερο , σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό. Αυτό συμβαίνει συνήθως αφού μια γυναίκα πιει 4 ή περισσότερα ποτά ή ένας άνδρας καταναλώσει 5 ή περισσότερα ποτά μέσα σε 2 ή λιγότερες ώρες.

«Τα νέα μας δεδομένα υποδηλώνουν ότι η οξεία κατανάλωση αλκοόλ στο γενικό πληθυσμό σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλότερου κινδύνου για το πρώτο επεισόδιο μεταξύ ατόμων που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση», δήλωσε ο Δρ Gregory Marcus, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και αναπληρωτής επικεφαλής Καρδιολογίας στο UCSF Health.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για το 2021 διαπίστωσαν ότι ένα ποτό διπλασίασε τον κίνδυνο επεισοδίου μέσα στις επόμενες 4 ώρες. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

«Υπάρχουν πολλοί προτεινόμενοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η κατανάλωση αλκοόλ, η χρόνια χρήση και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος συμβάλλουν στην κολπική μαρμαρυγή», δήλωσε ο Δρ Jim Liu, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο νευρικό σύστημα με ξαφνικές αυξήσεις στα επίπεδα αδρεναλίνης, οδηγώντας σε επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. 

Έχει επίσης συνδεθεί με την αναδιαμόρφωση προς το χειρότερο των καρδιακών κοιλοτήτων, ειδικότερα αυξάνοντας το μέγεθος του αριστερού κόλπου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Η φλεγμονή θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με οξεία καρδιακή φλεγμονή. Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση, που μπορεί να αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής» καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα