ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σοβαρή νόσηση Covid-19 μειώνει την τεστοστερόνη στους άνδρες

30 September 2020, 07:00

images

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες οι οποίοι μελετούν την επίδραση του νέου κορωνοϊού στην ανθρώπινη υγεία, οι άνδρες που νοσηλεύτηκαν από επιπλοκές της νόσου Covid-19, είχαν μεταξύ άλλων και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Και όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Aging Male», οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Mersin και το ερευνητικό κέντρο «Mersin City Education And Research Hospital» φαίνεται ότι αυτή είναι άλλη μια παρενέργεια που προκαλεί η σοβαρή νόσηση Covid-19.

«Ίσως αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που ορισμένοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης Σελαχιτίν Καγιάν, καθηγητής Ουρολογίας. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η μελέτη του είναι η πρώτη που δείχνει ότι η νόσος COVID-19 σχετίζεται με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Και σε αυτό το σημείο ίσως να κρύβεται το μυστικό της ταχύτερης ανάρρωσης των γυναικών από τη νόσο Covid- 19 σε σχέση με τους άνδρες».

Σε χαμηλά επίπεδα, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας το αναπνευστικό. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης. Η τουρκική έρευνα διεξήχθη σε 438 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: τους ασυμπτωματικούς, τους συμπτωματικούς που νοσηλεύτηκαν και τους ασθενείς που βρέθηκαν στις ΜΕΘ εξαιτίας των επιπλοκών της νόσου Covid- 19.

Η έρευνα έδειξε εξάλλου ότι, όσοι από τους άνδρες νόσησαν, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους ασυμπτωματικούς. Και οι επιστήμονες διαπίστωσαν «υπογοναδισμό» – μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη – σε 113 άνδρες ασθενείς δηλαδή στο 51,1%.

Τέλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και στην πλειοψηφία των ασυμπτωματικών (65,2%), τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν χαμηλά με τους ασθενείς να έχουν μειωμένη λίμπιντο.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα