ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Ρωσία προωθεί τον εμβολιασμό 68 εκατ. και η Γερμανία τον επιβάλλει σε στρατιωτικούς

19 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Η Ρωσία σχεδιάζει να εμβολιάσει 68 εκατομμύρια πολίτες της που αντιστοιχούν στο 60% του πληθυσμού της χώρας, δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκόλικοβα με αφορμή την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού. Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στην Bundeswehr (τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας).

Η Τατιάνα Γκόλικοβα είπε ότι τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να εμβολιασθούν τον καθορίζουν οι επιστήμονες και φθάνει τα 68,6 εκατομμύρια πολίτες χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Η ίδια επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός και μπορεί να αλλάξει, ενώ οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των μολύνσεων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού για το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά την διάρκεια του οποίου θα εμβολιασθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια πολίτες. Στο διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου θα παραχθούν 33 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Η Ρωσία παρήγαγε ήδη 6,5 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου θα παράγει 33 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα σταλούν περίπου 16,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιανουαρίου 2,1 εκατ. δόσεις , τον Φεβρουάριο 5,7 εκατ. δόσεις και 9 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο. Ο Μαντούροφ επισήμανε ότι από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona του ινστιτούτου Vector.

Η Γερμανία έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους στρατιωτικούς

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο, η άρνηση στρατιωτικού να εμβολιαστεί, συνιστά αδίκημα κατά την υπηρεσία του και μπορεί να τιμωρηθεί πειθαρχικά. Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν ένας λοχίας του γερμανικού στρατού αρνήθηκε να συμμετάσχει στον συνηθισμένο εμβολιασμό, μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι υπηρετούν στην Bundeswehr για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες όπως ο τέτανος, η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης. Ο εν λόγω λοχίας πίστευε ότι το άσθμα και η νευροδερματίτιδα που τον ταλαιπωρούσαν οφείλονταν σε προηγούμενους εμβολιασμούς του. Άποψη την οποία απέρριψαν οι γιατροί της μονάδας του. Ο διοικητής της μονάδας που υπηρετούσε ο λοχίας τον διέταξε επομένως να συμμετάσχει στον εμβολιασμό και, αφού ο τελευταίος αρνήθηκε επανειλημμένα, του έδωσε ποινή κράτησης οκτώ ημερών. Πρόκειται για το ανώτατο όριο φυλάκισης που μπορεί να διατάξει ένας αξιωματικός χωρίς να χρειαστεί απόφαση δικαστηρίου. Ωστόσο ο λοχίας προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση αυτής της ποινής, χωρίς όμως να δικαιωθεί.

Η υπόθεση έφτασε στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο εξέτασε τις αντιρρήσεις του λοχία και απέρριψε την προσφυγή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι στρατιώτες της Bundeswehr υποχρεούνται να κάνουν πιο εκτεταμένους εμβολιασμούς από άλλους πολίτες. Οι στρατιωτικοί στη Γερμανία μπορούν να αρνηθούν τον εμβολιασμό μόνο εάν υπάρχει αντικειμενικά σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία τους (άρθρο 17α (4)). Η υποκειμενική αξιολόγηση του συγκεκριμένου στρατιώτη δεν είναι σημαντική. 

Όπως έκρινε το δικαστήριο η λειτουργικότητα της Bundeswehr θα έμπαινε σε κίνδυνο εάν το ζήτημα του εύλογου των εντολών που σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία εξαρτάται τελικά από την ατομική αξιολόγηση των μεμονωμένων στρατιωτών, καθώς οι ίδιοι πρέπει να αποδέχονται σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους λόγω του επαγγέλματός τους κατά την εκτέλεση εντολών ειδικά σε αποστολές στο εξωτερικό και στην περίπτωση της εθνικής άμυνας.

Σχετικά Άρθρα