Η ποσότητα ύπνου που χρειαζόμαστε, εξαρτάται εν μέρει από τον πολιτισμό μας
14 Μαΐου 2025, 07:00

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία. Μερικές από τις επιπτώσεις στην υγεία που αποδίδονται στο μειωμένο ύπνο περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την κατάθλιψη, την εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία, τον πόνο, τη μειωμένη απόδοση και τον μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων.
Συνήθως, λέγεται ότι όλοι χρειάζονται περίπου 8 ώρες ύπνου την ημέρα για να λειτουργήσουν σωστά, με βάση προηγούμενες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) και της Εταιρείας Έρευνας Ύπνου (SRS), κατά τις οποίες κάθε ενήλικας πρέπει να κοιμάται 7 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα.
Ωστόσο, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα ύπνου για να είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, η βέλτιστη ποσότητα ύπνου μπορεί να εξαρτάται από τον πολιτισμό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) και το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας (UVic) ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον ύπνο και αποτελέσματα υγείας για σχεδόν 5.000 άτομα σε 20 χώρες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Αρχικά, επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα που υποστήριζαν ότι ο μέσος όρος χρόνου ύπνου ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος στην Ιαπωνία ήταν 6 ώρες και 18 λεπτά, ενώ στον Καναδά ήταν 7 ώρες και 27 λεπτά και στη Γαλλία ήταν 7 ώρες και 52 λεπτά.
«Παρά τις συνήθεις συμβουλές για 8 ώρες ύπνου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι συστάσεις για ύπνο πρέπει να προσαρμόζονται με βάση τα πολιτισμικά πρότυπα», δήλωσε ο Δρ. Steven Heine, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψυχολογίας στο UBC και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Δεν υπάρχει μια ενιαία ποσότητα ύπνου που να ταιριάζει σε όλους».
Δεύτερον, αξιολόγησαν εάν άτομα σε χώρες με μικρότερους μέσους χρόνους ύπνου είχαν χειρότερα αποτελέσματα υγείας από άτομα σε χώρες με μεγαλύτερους μέσους χρόνους ύπνου. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι σε χώρες με λιγότερο ύπνο ήταν εξίσου υγιείς με εκείνους σε χώρες με αυξημένο χρόνο ύπνου.
«Οι άνθρωποι που [τηρούσαν περισσότερο] τους κανόνες της δικής τους κουλτούρας όσον αφορά τη διάρκεια του ύπνου έτειναν να έχουν καλύτερη συνολική υγεία», δήλωσε η Δρ. Christine Ou, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής στο UVic και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό υποδηλώνει ότι η ιδανική ποσότητα ύπνου είναι η ποσότητα που ταιριάζει με αυτό που θεωρείται κατάλληλος [χρόνος] ύπνου στο πολιτισμικό πλαίσιο κάποιου».
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη το πολιτισμικό πλαίσιο κατά τη διατύπωση συστάσεων για τον ύπνο. Οι οδηγίες δημόσιας υγείας σχετικά με τον ύπνο μπορούν να προωθήσουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία εάν έχουν σχεδιαστεί ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους πολιτισμικούς κανόνες διαφορετικών πληθυσμών.
Tags: ύπνος, Ύπνος και όνειρα