ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πιο ευχάριστη εμπειρία μπορεί να είναι ταυτόχρονα η πιο στρεσογόνα

02 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Η έρευνα σε 196 συμμετέχουσες στη μελέτη Healthy Babies Before Birth (Υγιή Βρέφη Πριν από τον Τοκετό), οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο ανησυχεί η γυναίκα για τον τοκετό της, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα.

Η μελέτη στις γυναίκες αυτές έδειξε ότι το προγεννητικό άγχος, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης σχετίζεται άμεσα με πρόωρο τοκετό ενώ το γενικό άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο, συμβάλει επίσης στον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

«Αν και η εγκυμοσύνη που ξεκινά με συμπτώματα γενικού άγχους δεν οδηγεί σε πρόωρο τοκετό σε όλες τις γυναίκες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που έχουν και τους επόμενους μήνες ίδια ψυχολογία, είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό» ανέφερε η Δρ Schetter, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κι άλλη μελέτη σχετικά με τους μηχανισμούς που συνδέουν το άγχος της εγκυμοσύνης με τη διάρκειά της. 

Ένα από τα σημεία που χρήζουν ειδικά μελέτης είναι οι νευροενδοκρινολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το άγχος, της φλεγμονής και των συμπεριφορών, με απώτερο στόχο τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως και να έχει, η έγκυος που δείχνει να ανησυχεί έντονα για την έκβαση της εγκυμοσύνης και του τοκετού της, πρέπει να λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό.

Σχετικά Άρθρα