ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από Covid-19

12 Ιουλίου 2020, 08:00

images

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες κοινές παθολογικές καταστάσεις υγείας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, αναπνευστικές νόσοι κλπ, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον COVID-19, αλλά επίσης είναι γνωστό ότι όλες αυτές οι παθήσεις σχετίζονται αιτιολογικά με την παχυσαρκία.

Ωστόσο, νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα σοβαρής ασθένειας από τον COVID-19, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, που θεωρείται ότι έχουν ήπια νόσηση από τον ιό.

Μία μελέτη από την Κίνα που εξέτασε κλινικοεργαστηριακά στοιχεία 112 ασθενών με COVID-19, αναφέρει ότι το αυξημένο βάρος πάνω από το φυσιολογικό και η παχυσαρκία, ήταν σχεδόν 5 φορές πιο συχνά απαντώμενα σε ασθενείς με COVID-19 που πέθαναν (88%) σε σύγκριση με εκείνους που επέζησαν (19%).4 Επομένως, το υπερβάλλον βάρος φαίνεται να είναι παράγοντας αύξησης των θανάτων από κορωναϊό.

Προκαταρκτικά δεδομένα από μια άλλη κινεζική μελέτη που περιελάμβανε 383 ασθενείς, αν και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί με την κανονική διαδικασία της κρίσης για δημοσίευση (peer reviewed), δείχνουν ότι το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία υπερδιπλασίασαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής πνευμονίας ως αποτέλεσμα της νόσησης από τον COVID-19, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Ερευνητές από τη Γαλλία, διαπίστωσαν ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας με COVID-19 ήταν παχύσαρκοι. Επιπλέον, η ανάγκη για μηχανικό αερισμό αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση του ΔΜΣ.6 Στη μελέτη αυτή φάνηκε καθαρά ότι κατανομή των κατηγοριών ΔΜΣ στους πάσχοντες από SARS-CoV-2 διέφερε σημαντικά από την ομάδα ελέγχου των ασθενών που εισήχθησαν σε εντατική θεραπεία για σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο χωρίς SARSCoV-2 (Εικόνα a).

Η παχυσαρκία γενικά (ΔΜΣ ≥30kg/m2) και η σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ ≥35kg/m2) ήταν σημαντικά πιο συχνές, με ποσοστά 48% και 28% μεταξύ των πασχόντων από SARS-CoV-2 απ’ ό,τι στους μάρτυρες, δηλαδή που δεν έπασχαν από SARS-CoV-2 των οποίων τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25% και 11%. Ο μέσος ΔΜΣ ήταν 29,6kg/m2 στους πάσχοντες από SARSCoV-2 και ήταν υψηλότερος από ότι στους μη πάσχοντες που είχαν 24,0 kg/m2 μέσο ΔΜΣ, χωρίς το φύλο και η ηλικία να διαφέρουν στις δύο ομάδες.

Σημαντικό στοιχείο της μελέτης ήταν το εύρημα ότι το ποσοστό των ασθενών που ήταν αναγκαία η διασωλήνωση αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση του ΔΜΣ. 

Και το πιο σημαντικό στοιχείο της μελέτης ήταν ότι η ανάγκη για διασωλήνωση ήταν σχεδόν καθολική σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥35 kg/m2 που προσβλήθηκαν από τον κορωναϊό, αφού το 86% αυτών διασωληνώθηκε, ενώ διασωληνώθηκαν σχεδόν οι μισοί (47%) των ασθενών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Επίσης, η ανάγκη για επεμβατικό μηχανικό αερισμό συσχετίστηκε σημαντικά με το ανδρικό φύλο και το ΔΜΣ, ανεξάρτητα από την ηλικία, την ύπαρξη διαβήτη και υπέρτασης. Η πιθανότητα για διασωλήνωση σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥35kg/m2 (δηλαδή με μέτρια ή σοβαρή παχυσαρκία) έναντι ασθενών με ΔΜΣ <25kg/m2 (δηλαδή φυσιολογικού βάρους) ήταν 7,4 φορές μεγαλύτερη! Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι υπήρξε υψηλή συχνότητα παχυσαρκίας μεταξύ των ασθενών που διασωληνώθηκαν για το SARS-CoV-2. Η σοβαρότητα της νόσου αυξανόταν όσο αυξανόταν το σωματικό βάρος.

Φαίνεται ότι η παχυσαρκία μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη σοβαρότητα της νόσησης με COVID-19 στους νέους, σύμφωνα με μελέτη από τη Νέα Υόρκη. Σε μελέτη 3.615 ατόμων που ήταν θετικά για τον COVID-19 διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με ηλικία κάτω των 60 ετών και με ΔΜΣ μεταξύ 30 και 34 kg/m2 είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στη ΜΕΘ σε σύγκριση με ασθενείς με ΔΜΣ <30 kg/m2. Αυτή η πιθανότητα αυξήθηκε έως 3,6 φορές σε αυτούς τους ασθενείς με ΔΜΣ 35 kg/m2 ή και μεγαλύτερο.

Σε μελέτη που περιελάμβανε άτομα με μεταβολικής αιτιολογίας λιπώδες ήπαρ βρέθηκε ότι η παχυσαρκία ήταν παρούσα στο 89,5% σε αυτούς με σοβαρή νόσηση, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 59,6% των ασθενών με ήπια νόσηση από COVID-19. Επίσης, η παρουσία παχυσαρκίας σε ασθενείς με μεταβολικής αιτιολογίας λιπώδες ήπαρ σχετιζόταν με 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από SARSCoV-2, ακόμη και μετά την προσαρμογή σε ηλικία, φύλο, κάπνισμα, διαβήτη, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Σε μελέτη που περιέλαβε 383 ασθενείς με COVID-19 νοσοκομείου της πόλης Shenzhen της Κίνας, σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους άτομα, τα υπέρβαρα είχαν 1,86 φορές και τα παχύσαρκα 2,42 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή πνευμονία. Μάλιστα η σχέση παχυσαρκίας με σοβαρή πνευμονία ήταν σαφώς σημαντικότερη στους άνδρες, αφού η σχετική πιθανότητα να εμφανίσουν οι άνδρες σοβαρή πνευμονία έφτανε να είναι 5,7 φορές μεγαλύτερος. Επομένως η παχυσαρκία, ιδιαίτερα στους άνδρες, επιφέρει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βαριάς πνευμονίας από λοίμωξη SARS-CoV-2 και αφού ο ιός διασπείρεται σε όλο τον πλανήτη, οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη προσοχή τα παχύσαρκα άτομα και αυτά να αντιμετωπίζονται άμεσα με εντατικότερη και επιθετικότερη θεραπεία, όπως επίσης θα πρέπει και με μεγαλύτερη επιμονή να συστήνουν εντονότερα τα προληπτικά μέτρα στα παχύσαρκα άτομα.

Σημαντικό στοιχείο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 είναι η σοβαρότερη νόσηση και αυξημένη ανάγκη εισαγωγής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς και η θνητότητα που είναι σαφώς πιο αυξημένη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως, η παχυσαρκία μετατοπίζει τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19 σε νεαρότερες ηλικίες.

ΠΗΓΗ

Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας


Σχετικά Άρθρα