ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία θερίζει ψυχές σε ΗΠΑ και Βρετανία- Χαλαρώνουν τα μέτρα σε Δανία και Αυστρία

07 Απριλίου 2020, 07:00

images

Η κυβέρνηση της Δανίας θα ξανανοίξει κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία για τους μαθητές της πρώτης ως της πέμπτης τάξης Δημοτικού στις 15 Απριλίου, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων παραμείνουν σταθεροί, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν. Και η Αυστρία σχεδιάζει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 14 Απριλίου, αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες συνολικά τους 10.000 νεκρούς και περιμένουν κορύφωση του ...δράματος την επόμενη εβδομάδα.

Η Αυστρία παίρνει το ρίσκο και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χαλαρώνει τα μέτρα

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας με αργά βήματα», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες και κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει «την μέγιστη πειθαρχία». Θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, στην συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία στα μέσα του Μαΐου. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο.

 Η Δανία ακολουθεί

Η πρωθυπουργός της Δανίας παρότρυνε όλους τους πολίτες της χώρας της να συνεχίζουν να τηρούν τις οδηγίες της κυβέρνησης για κοινωνική αποστασιοποίηση και τους κανόνες υγιεινής. Αλλά η χώρα, που καταγράφει 187 θανάτους, ήταν ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι Αμερικανοί πληρώνουν τις πολιτικές του Τραμπ

Η υποβάθμιση του κινδύνου από τον Αμερικανό πρόεδρο καθυστέρησε την προετοιμασία της χώρας και έδωσε την ευκαιρία στο νέο κορωνοϊό να κάνει μια άνευ προηγουμένου διασπορά στους κατοίκους της Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων.

Και παρότι χθες ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε να κατασκευαστούν αναπνευστήρες, χτίζονται προσωρινά νοσοκομεία και οι αρχές συνιστούν στον κόσμο να φοράει αυτοσχέδιες μάσκες, ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό έχει χαθεί. 

Οι συνολικοί θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες τις 10.000 σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Την ίδια ώρα, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 347.003 καθιστώντας τις ΗΠΑ τρίτη στη λίστα με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους, μετά την Ιταλία (15.877) και την Ισπανία (13.055).

Στη Νέα Υόρκη ακούστηκε χθες το αδιανόητο, ότι ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να θάβει προσωρινά τους νεκρούς σε ένα δημοτικό πάρκο, απουσία χώρων στα νεκροτομεία, όπως είπε δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Και με τον αριθμό των νεκρών στην αμερικανική μεγαλούπολη, να έχει φτάσει σχεδόν τις 2500, ο Μαρκ Λεβίν, που εκλέγεται στο βόρειο Μανχάταν, έγραψε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ότι σύντομα θα γίνονται «προσωρινές ταφές». «Αυτό θα γίνεται πιθανόν χρησιμοποιώντας ένα δημοτικό πάρκο για τις ταφές (ναι, διαβάσατε καλά). Θα ανοιχτούν τάφροι χωρητικότητας 10 φερέτρων» συμπλήρωσε.

Το tweet σύντομα έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νεοϋορκέζικων ΜΜΕ, αναγκάζοντας τον Λεβίν να προβεί σε «διευκρινίσεις» και να εξηγήσει ότι η χρήση ενός πάρκου δεν αποτελεί παρά μονάχα ένα σχέδιο, «που δεν θα εφαρμοστεί εάν ο αριθμός των νεκρών μειωθεί αρκετά» τις επόμενες ημέρες.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε αναφερθεί σε «προσωρινές ταφές». «Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε. Οι νεκροί δεν αυξάνονται μονάχα στα νοσοκομεία, υπογράμμισε ο Λεβίν. Πριν από την κρίση, 20-25 άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά στα σπίτια τους στη Νέα Υόρκη. Τώρα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 200-215, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο.

Οι Βρετανοί σε καταστροφική τροχιά

Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας σε ΜΕΘ εξαιτίας του covid-19, η Βρετανία ξεπέρασε το φράγμα των 5.000 νεκρών από το νέο κορωνοϊό, μετά την καταγραφή 439 νέων θανάτων το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έφτασαν τα 51.608 – από 47.806 που ήταν την προηγούμενη μέρα – με τη Βρετανία να εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις.

Η κατάσταση στην πολύπαθη Ιταλία θα πάρει καιρό να ομαλοποιηθεί

Στην Ιταλία τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν συνεχή μείωση όπως και οι θάνατοι. Αλλά είναι τόσοι πολλοί αυτοί που χάνουν την ζωή τους καθημερινά που κανείς δεν μπορεί να νιώσει χαρά. Χθες Ρώσοι και Ιταλοί γιατροί άρχισαν από να δέχονται για θεραπεία ασθενείς με κορωνοϊό στο κινητό υπαίθριο νοσοκομείο στην Μπέργκαμο. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από ρωσικής πλευράς συμμετέχουν οκτώ διμοιρίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι θα δέχονται και θα αναλαμβάνουν την περίθαλψη των ασθενών σε όλα τα τμήματα εντατικής θεραπείας και στα τμήματα νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό που παρουσιάζουν μέτρια και ήπια συμπτώματα. Όλα τα τμήματα είναι εξοπλισμένα με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό περάσαν μια περίοδο προετοιμασίας στο νοσοκομείου Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο υπαίθριο νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει 142 κλίνες, θα εργάζονται περισσότεροι από 200 Ιταλοί και Ρώσοι γιατροί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Και η Ρουμανία παρότι αντιμετωπίζει έλλειψη ιατρικού προσωπικού, πρόκειται να στείλει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ιταλία, «για να δείξει την αλληλεγγύη της» στη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι νοσηλευτές θα ξεκινήσουν σήμερα και θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Μιλάνου, όπου εξάλλου ζει και το μεγαλύτερο τμήμα της ρουμανικής διασποράς στην Ιταλία. 

Η Τουρκία κατάλαβε το λάθος

Σε νέο διάγγελμα προέβη χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από υπουργικό συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στο εξής η πώληση μασκών. «Έχουμε αρκετό απόθεμα από μάσκες ώστε να διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες μέχρι να λήξει η επιδημία. Ως κράτος, είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε δωρεάν μάσκες σε όλους τους πολίτες μας». είπε.

Και ανακοίνωσε ότι η πώληση μασκών απαγορεύεται και θα διατίθενται είτε από το κράτος είτε από τα φαρμακεία δωρεάν. «Οι νομαρχίες μας άρχισαν να διανέμουν δωρεάν μάσκες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-devlet» είπε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης σημείωσε ότι «θα θέτουμε σε καραντίνα κτίρια, γειτονιές, χωριά, περιοχές ή ακόμα και επαρχίες που είναι επικίνδυνες για τη διασπορά της νόσου».

Και σχετικά με τη φροντίδα των πολιτών άνω των 65, που υποχρεωτικά μένουν στο σπίτι, είπε ότι το κράτος έχει καλύψει τις βασικές ανάγκες 1.321.000 πολιτών άνω των 65 ή χρόνια ασθενών. Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα συνεχιστεί μέσω διαδικτύου και τηλεόρασης, συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα μετατραπούν δυο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, σε νοσοκομεία 1000 κλινών το καθένα που θα δέχονται μόνο κρούσματα κορωνοϊού. Το ένα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ατατούρκ στην περιοχή Γεσίλκιοι της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης και το δεύτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Σαντζάκτεπε στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Αναφερόμενος στην Εκστρατεία Αλληλεγγύης που κήρυξε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα βοηθήσουν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ανακοίνωσε ότι έως τώρα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 1,5 δισεκ. τουρκικών λιρών (περίπου 205 εκ. ευρώ).

Άλλοι 75 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. Από την αρχή της κρίσης του Covid-19 στην Τουρκία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 649. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 30.217 και στην εντατική βρίσκονται 1.415 εκ των οποίων οι 966 είναι διασωληνωμένοι.

Αυξήθηκαν οι νεκροί στη Γαλλία

Δραματική αύξηση στον ημερήσιο αριθμό νεκρών παρουσίασε χθες η Γαλλία καταγράφοντας 833 νέα θύματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν. Κι όλα αυτά, όταν την Κυριακή είχε καταγραφεί ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών μετά από αρκετές ημέρες (357). Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα από τον κορωνοϊό ανήλθε σε 8.911.

Από τον συνολικό αριθμό των νεκρών, οι 6.494 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία (605 τις τελευταίες 24 ώρες), ενώ 2.417 πέθαναν σε άλλα ιδρύματα και γηροκομεία. Συνολικά, νοσηλεύονται 29.722 προσβεβλημένοι από τον ιό και 7.072 άνθρωποι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με την κατάστασή τους να θεωρείται κρίσιμη. Μάλιστα, οι 94 εκ αυτών μπήκαν σε ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο.

Οι αξιωματούχοι του τομέα Υγείας της Γαλλίας, ανέφεραν επίσης πως περισσότεροι από 550 ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, έχουν απομονωθεί από τις 18 Μαρτίου. Σημειώνεται πως η χώρα συμπληρώνει 21 μέρες σε γενική καραντίνα, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα