ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία των ατόμων με κινητικά προβλήματα

05 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Στο Northwestern University επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια ενέσιμη θεραπεία βασισμένη στη νανοτεχνολογία αναστρέφοντας την παράλυση σε πειραματόζωα που δεν μπορούσαν να περπατήσουν.

Οι ερευνητές έκαναν μία μοναδική ένεση στους ιστούς γύρω από τη σπονδυλική στήλη ποντικιών που ήταν παράλυτα. Τέσσερις εβδομάδες μετά, τα ζώα μπορούσαν να περπατήσουν κανονικά. Η δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Science δημιούργησε αίσθηση καθώς ανοίγει το δρόμο για πολλές άλλες έρευνες στο πεδίο, χαρίζοντας ελπίδες σε ανθρώπους που έχουν ακινητοποιηθεί λόγω κάποιου τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη.

Η πρωτοποριακή μελέτη κατάφερε να δώσει πίσω την κινητικότητα σε ζώα που είχαν σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη με πέντε τρόπους: Προκαλώντας επέκταση των νευρώνων που ονομάζονται άξονες, μείωση του ουλώδους ιστού, αυξάνοντας τη μυελίνη που είναι αναγκαία για τη μεταφορά μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο, με τη δημιουργία περισσότερων αιμοφόρων αγγείων και την αναγέννηση περισσότερων νευρώνων κίνησης.

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη δημοσίευση αυτή αλλά όλοι συμφωνούν ότι έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα χρόνια πριν μια τέτοια πρακτική μπορέσει να εφαρμοστεί σε ανθρώπους, καθώς δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στην υγεία.


Σχετικά Άρθρα