ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μολυσμένη ατμόσφαιρα κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με παχυσαρκία στα παιδιά

18 Ιουνίου 2021, 12:00

images

Τα παιδιά μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας εάν οι μητέρες τους εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το περιοδικό Environmental Health και το U.S news and World Report.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 123 μητέρες με τα παιδιά τους. Πριν από την εγκυμοσύνη, περίπου το ένα τρίτο των μητέρων είχαν φυσιολογικό βάρος, το ένα τρίτο ήταν υπέρβαρο και το ένα τρίτο είχαν παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, ανέλυσαν τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των εγκυμοσύνων των γυναικών και στη συνέχεια αξιολόγησαν την φυσική κατάσταση των μωρών τους.

Στα βρέφη τα οποία οι μητέρες εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξήθηκε το βάρος τους σε ασυνήθιστα επίπεδα τους πρώτους έξι μήνες τους. Αυξήθηκε κατά πολύ το λίπος τους το οποίο τα θέτει σε κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών ασθενειών αργότερα στη ζωή, αναφέρει η μελέτη.

Διαφορά ανάμεσα σε αγοράκια και κοριτσάκια

Οι συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι φάνηκαν να επηρεάζουν διαφορετικά τα αρσενικά και θηλυκά μωρά.

Για παράδειγμα, η έκθεση σε ένα συνδυασμό αερίων όζοντος και διοξειδίου του αζώτου συσχετίστηκε με ταχύτερη αύξηση λίπους στα κοριτσάκια στην κοιλιακή τους χώρα σε σχέση με τα αγοράκια.

Στους ενήλικες, το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην παχυσαρκία των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως μεταξύ των μειονοτικών ομάδων που τείνουν να ζουν σε μέρη με υψηλότερη έκθεση σε τοξικούς ρύπους.

Πιο αναλυτικά, ένας στους τέσσερις νέους ισπανόφωνους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παχύσαρκοι, σε σύγκριση με περίπου το 14% των λευκών νέων και το 11% των νέων της Ασίας.

«Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ ορισμένων ομάδων στην κοινωνία μας δεν είναι απλώς ένα θέμα προσωπικών επιλογών όπως η άσκηση και οι θερμίδες. Οι παράγοντες είναι περισσότεροι», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Tanya Alderete.

Όπως προτείνουν οι μελετητές, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση κλείνοντας τα παράθυρα σε ημέρες υψηλού όζοντος. Πρέπει επίσης να αποφύγουν τους εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά αποφεύγοντας δραστηριότητες σε πολυσύχναστους δρόμους.

X.X.

Σχετικά Άρθρα