ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανομή των ημερήσιων γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική μας λειτουργία

29 September 2022, 10:00

images

Το φαγητό είναι το "καύσιμό" μας. Μάς παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει και να παραμείνει υγιές. Παρά τη σπουδαιότητα όλων των θεμάτων διατροφής ωστόσο, η έρευνα που αναζητά τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνεται η κατανομή της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, είναι ανεπαρκής. Αυτό συμβαίνει, παρότι γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις που έχουν η πρόσληψη ενέργειας και ο χρόνος των γευμάτων στη γνωστική λειτουργία, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Life Metabolism, εξετάζει την πιθανή επίδραση στη γνωστική έκπτωση των διαφορετικών προγραμμάτων γευμάτων ή των χρονικών προτύπων πρόσληψης ενέργειας (TPEI).

Τα αποτελέσματα, δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών ισορροπημένων γευμάτων σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με άλλους, λιγότερο ομοιόμορφα κατανεμημένους τρόπους κατανάλωσης της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Η μελέτη δείχνει επίσης, ότι η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ταχύτερη γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές άντλησαν τα συμπεράσματά τους από μια ανάλυση δεδομένων από την έρευνα για την υγεία και τη διατροφή της Κίνας στο διάστημα 1997-2006.

Σε αυτά τα δεδομένα, περιλαμβάνονταν οι διατροφικές συνήθειες 3.342 ατόμων στην Κίνα, ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών, με τη μέση ηλικία να είναι 62,2. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το 61,2% ζούσε σε αγροτικές περιοχές και το 13,6% είχε πτυχίο γυμνασίου ή ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.  Άτομα με σοβαρή γνωστική έκπτωση, αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Οι γνωστικές βαθμολογίες, κυμάνθηκαν από 0 έως 27 βαθμούς, με τους 27 βαθμούς να αντιπροσωπεύουν το ύψιστο επίπεδο γνωστικής υγείας. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν το χρόνο γεύματος των ατόμων σε έξι διατροφικά πρότυπα:

Ομοιόμορφα κατανεμημένα: Οι άνθρωποι εξισορρόπησαν την ενεργειακή τους πρόσληψη σε τρία περίπου ισοδύναμα γεύματα την ημέρα. Κατανάλωναν το 28,5% της ημερήσιας ενέργειάς τους στο πρωινό, το 36,3% στο μεσημεριανό γεύμα και το 33,8% στο δείπνο.

Κυριαρχία πρωινού: Οι άνθρωποι κατανάλωναν τρία γεύματα, αλλά κατανάλωναν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας - 49,5%- στο πρωινό.

Κυριαρχία μεσημεριανού: Οι άνθρωποι έτρωγαν τρία γεύματα, αλλά κατανάλωναν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας -64,3%- στο μεσημεριανό γεύμα.

Κυριαρχία βραδινού: Οι άνθρωποι έτρωγαν τρία γεύματα, αλλά κατανάλωναν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας -64,5%- στο δείπνο.

Πλούσια σε σνακ: Οι άνθρωποι κατανάλωναν το 36,8% της συνολικής τους ενέργειας από σνακ.

Παράλειψη πρωινού: Οι άνθρωποι έτρωγαν λίγο ή καθόλου πρωινό, καταναλώνοντας μόλις το 5,9% της ενέργειάς τους.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές τροποποίησαν τα πιθανά TPEI σε τέσσερα μόνο μοτίβα - ομοιόμορφα κατανεμημένα, κυριαρχία πρωινού, μεσημεριανού και δείπνου - όλα αυτά εκτός από το πρώτο συνδέθηκαν με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία. Όπως και να έχει, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για τα μακροπρόθεσμα οφέλη του χρονισμού των γευμάτων στη γνωστική υγεία.



Σχετικά Άρθρα