ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γλώσσα δεν χρησιμεύει μόνο για επικοινωνία, αλλά διαμορφώνει και εμπειρίες στον εγκέφαλο

22 Μαΐου 2025, 07:00

images

Η ικανότητά μας να θυμόμαστε πληροφορίες σχετικά με οικεία αντικείμενα εξαρτάται από τη σύνδεση μεταξύ των οπτικών και γλωσσικών περιοχών επεξεργασίας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology από το Bo Liu από το Πανεπιστήμιο Beijing Normal της Κίνας και τους συναδέλφους του.

Το να βλέπουμε ένα αντικείμενο και να γνωρίζουμε πληροφορίες σχετικά με την εικόνα του, όπως το χρώμα του, ενεργοποιεί τα ίδια μέρη του εγκεφάλου. Το να βλέπουμε μια μπανάνα, για παράδειγμα, και να γνωρίζουμε ότι η "μπανάνα", όπως την ξέρουμε, είναι συνήθως κίτρινη, διεγείρουν και τα 2 στον κοιλιακό ηνιοκροταφικό φλοιό (VOTC). Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέρη του εγκεφάλου που αφορούν στη γλώσσα, όπως ο ραχιαίος πρόσθιος κροταφικός λόγος (ATL), εμπλέκονται επίσης σε αυτή τη διαδικασία - οι ασθενείς με άνοια με βλάβη στον ATL, για παράδειγμα, δυσκολεύονται με το να θυμούνται τα χρώματα των αντικειμένων, παρά το γεγονός ότι έχουν σχετικά φυσιολογικές περιοχές οπτικής επεξεργασίας.

Για να κατανοήσουν εάν η επικοινωνία μεταξύ της γλώσσας του εγκεφάλου και των αισθητηριακών συστημάτων συσχέτισης είναι απαραίτητη για την αναπαράσταση σχετικά με τα αντικείμενα, οι συγγραφείς εξέτασαν εάν η βλάβη που προκαλείται από το εγκεφαλικό επεισόδιο στις νευρικές οδούς που συνδέουν αυτά τα 2 συστήματα επηρέασε την ικανότητα των ασθενών να αντιστοιχίσουν τα αντικείμενα με το συνηθισμένο τους χρώμα. Συνέκριναν τη δυνατότητα αναγνώρισης χρώματος σε 33 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο με 35 δημογραφικά ταιριαστούς ελέγχους, χρησιμοποιώντας μαγνητικούς τομογράφους για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας και απεικόνιση διάχυσης για να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις της λευκής ουσίας μεταξύ των γλωσσικών περιοχών και του VOTC.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της γλώσσας και των περιοχών οπτικής επεξεργασίας συσχετίστηκαν με ισχυρές αναπαραστάσεις αντικειμένων στο VOTC και υποστήριξαν καλύτερη απόδοση σε εργασίες γνώσης χρώματος αντικειμένων. Αυτά τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν από διακυμάνσεις στις αλλοιώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου των ασθενών, από σχετικές γνωστές διεργασίες (όπως η απλή αναγνώριση ενός σημείου χρώματος) ή από προβλήματα με προηγούμενα στάδια της οπτικής επεξεργασίας. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την εντυπωσιακή σύνδεση μεταξύ όρασης και γλώσσας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει και να ανακτά αντιληπτική γνώση αντικειμένων - όπως το χρώμα μιας μπανάνας - βασίζεται σε κρίσιμες συνδέσεις μεταξύ οπτικών και γλωσσικών συστημάτων. Η βλάβη σε αυτές τις συνδέσεις διαταράσσει τόσο την εγκεφαλική δραστηριότητα όσο και τη συμπεριφορά, δείχνοντας ότι η γλώσσα δεν αφορά μόνο στην επικοινωνία - διαμορφώνει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι αισθητηριακές εμπειρίες δομούνται στους νευρώνες [για να μετατραπούν] σε γνώση».



Σχετικά Άρθρα