ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε κρίσεις ημικρανίας

22 September 2021, 09:00

images

Η ημικρανία είναι μια σύνθετη, ανυπόφορη για όσους την βιώνουν κατάσταση, για την οποία έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις, από φάρμακα ως συσκευές που πετυχαίνουν διέγερση του τριδύμου νεύρου στο κεφάλι ανακουφίζοντας τους πάσχοντες... Παρόλα αυτά, χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως περνούν την ζωή τους υποφέροντας σε τακτά διαστήματα χωρίς να βρίσκουν ανακούφιση. Μία νέα μελέτη δίνει τώρα μια άλλη οπτική στο πρόβλημα, επισημαίνοντας τον ρόλο των βιταμινών και άλλων στοιχείων.

Ειδικά η βιταμίνη D και το μέταλλο μαγνήσιο θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες ικανά να αναχαιτίσουν μία κρίση ημικρανίας, αν ληφθούν σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής στην έναρξη της κρίσης. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ωστόσο, είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να λαμβάνουμε από μόνοι μας αλλά να ζητάμε συμβουλή και σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού, που στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι παθολόγος, γενικός γιατρός και νευρολόγος που ασχολείται με τις ημικρανίες.

Πάντως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας συστήνει για τα άτομα ηλικίας μέχρι 70 ετών τη λήψη 15 mcg (μικρογραμμάρια) βιταμίνης D ημερησίως και για τους μεγαλύτερους των 70 ετών συστήνει τη λήψη 20 mcg ημερησίως. Όσο για το μαγνήσιο, συστήνει τη λήψη 310-320 mg (μιλιγκράμ) την ημέρα για τις γυναίκες και 400 -420 mg για τους άνδρες.

Τι είναι η ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια μορφή χρόνιου πόνου στο κεφάλι ο οποίος εντοπίζεται συνήθως στο μισό μέρος του κεφαλιού (εξ ου και η λέξη ημικρανία) και διαρκεί από μερικές ώρες ως και ημέρες. Ο πόνος είναι σε ορισμένους ασθενείς τόσο δυνατός, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεχίσει την εργασία του και έχει την ανάγκη να απομονωθεί σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο. Πολλές φορές δε, συνοδεύεται από ναυτία και εμετό ενώ χαρακτηριστικό είναι και το περίεργο σύμπτωμα της "αύρας" (migraine aura) κατά το οποίο το άτομο βιώνει λάμψεις γύρω του και μουδιάζουν τα άκρα του. 

Σχετικά Άρθρα