ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Βρετανία μετράει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη

21 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Τα βρετανικά νοσοκομεία υφίστανται «τεράστια πίεση» κι ορισμένα είναι σαν να βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη», προειδοποίησε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Sir Patrick Vallance.

Η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή, με μια τεράστια πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη δεδομένων των όσων οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν», είπε ο Patrick Vallance στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Η Βρετανία πλήττεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων, που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική.

Έχοντας μπει σε καραντίνα για τρίτη φορά επιχειρώντας να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, η χώρα μετρά τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, με πάνω από 91.000 θανάτους (μέσα σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από ένα θετικό τεστ), εκ των οποίων ένας αριθμός ρεκόρ 1.610 νεκρών σε διάστημα 24 ωρών προχθές Τρίτη. Οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων πιέζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 37.946 ασθενείς με Covid-19 (εκ των οποίων οι 3.916 σε αναπνευστική υποστήριξη), πολύ περισσότεροι από το πρώτο κύμα την άνοιξη.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19  είναι πιθανό να προστατεύει κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό, ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί στον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα περαιτέρω εργαστηριακών δοκιμών, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.


Τα αποτελέσματα μελέτης βασισμένης σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά και ενθαρρυντικά καθώς επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα η Pfizer ανακοίνωσε εργαστηριακή μελέτη η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, της N501Y, η οποία βρέθηκε και στα δύο μεταλλαγμένα στελέχη που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα και θεωρούνται πιο μεταδοτικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη έγινε πάνω σε 10 μεταλλάξεις, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που είναι γνωστό ως B117 και ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών με την ελπίδα να μπορέσει να χαλαρώσει σταδιακά την καραντίνα. Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια υγειονομικοί ή πολίτες άνω των 70 έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης, με στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα