ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαταράξει λειτουργίες του εγκεφάλου

28 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Μία νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Πανεπιστημίου της Βικτώριας έδειξε ότι τα κοινά επίπεδα ρύπανσης λόγω της οδικής κυκλοφορίας μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environmental Health υποστηρίζουν ότι μόλις 2 ώρες έκθεσης στα καυσαέρια ντίζελ προκαλούν μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας του εγκεφάλου.

Για την εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν για λίγο 25 υγιείς ενήλικες σε καυσαέρια ντίζελ και φιλτραρισμένο αέρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετρήθηκε πριν και μετά από κάθε έκθεση χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου (DMN), ένα σύνολο διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη και την εσωτερική σκέψη. Η fMRI αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένη λειτουργική συνδεσιμότητα σε ευρέως διαδεδομένες περιοχές του DMN μετά από έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ, σε σύγκριση με τον φιλτραρισμένο αέρα.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στον εγκέφαλο ήταν προσωρινές και η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά την έκθεση. Ο Δρ Chris Carlsten,  καθηγητής και επικεφαλής αναπνευστικής ιατρικής και της Ερευνητικής Έδρας του Καναδά στην επαγγελματική και περιβαλλοντική πνευμονοπάθεια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, υπέθεσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνια όταν η έκθεση είναι συνεχής. Είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τον αέρα που αναπνέουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε δυνητικά επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Τέλος, ενώ η τρέχουσα μελέτη εξέτασε μόνο τις γνωστικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από την κυκλοφορία, ο Δρ Carlsten είπε ότι άλλα προϊόντα καύσης είναι πιθανώς ανησυχητικά.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και βλέπουμε όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις σε όλα τα μεγάλα συστήματα οργάνων», λέει ο Δρ Carlsten. "Περιμένω ότι θα δούμε παρόμοιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο από την έκθεση σε άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως ο καπνός των δασικών πυρκαγιών. 

Με την αυξανόμενη συχνότητα των νευρογνωστικών διαταραχών, αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους ειδικούς δημόσιας υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής".


Σχετικά Άρθρα