ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απομνημόνευση προσώπων και ονομάτων μπορεί να βελτιωθεί όσο κοιμόμαστε

19 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Northwestern είναι η πρώτη που τεκμηριώνει την επίδραση της ενεργοποίησης της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου στην εκμάθηση ονομάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάκληση των ονομάτων των ανθρώπων βελτιώθηκε σημαντικά όταν οι μνήμες σχετικά με ονόματα που είχαν μάθει πρόσφατα ενεργοποιούνταν εκ νέου ενώ κοιμόντουσαν. Το κλειδί για αυτή τη βελτίωση ήταν ο αδιάκοπος, βαθύς ύπνος.

«Είναι ένα νέο και συναρπαστικό εύρημα για τον ύπνο, γιατί μας λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργοποιούνται ξανά οι πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου για τη βελτίωση της μνήμης συνδέεται με τον ύπνο υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Nathan Whitmore, Ph.D. υποψήφιος στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Νευροεπιστημών στο Northwestern.

Η έρευνα έχει τον τίτλο «στοχευμένη nmeq ενεργοποίηση της μνήμης της εκμάθησης ονομάτων προσώπου εξαρτάται από τον άφθονο και αδιατάρακτο ύπνο αργών κυμάτων». Ο ανώτερος συγγραφέας της  είναι ο Ken Paller, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Weinberg College of Arts and Sciences στο Northwestern, σε συνεργασία με την Adrianna Bassard, Ph.D. υποψήφια διδάκτωρ ψυχολογίας στο Northwestern.

Η μελέτη διεξήχθη σε 24 συμμετέχοντες, ηλικίας 18-31 ετών, στους οποίους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν τα πρόσωπα και τα ονόματα 40 μαθητών από ένα υποθετικό μάθημα ιστορίας της Λατινικής Αμερικής και άλλων 40 από ένα μάθημα Ιαπωνικής ιστορίας. Όταν κάθε πρόσωπο εμφανίστηκε ξανά, τους ζητήθηκε να πουν τα ονόματά τους. Μετά τη μαθησιακή άσκηση, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν για λίγο ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν προσεκτικά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν στην κατάσταση N3 "βαθύς ύπνος", μερικά από τα ονόματα ακούγονταν από ένα ηχείο με μουσική.

Όταν οι συμμετέχοντες ξύπνησαν, δοκιμάστηκαν ξανά για την αναγνώριση των προσώπων και την ανάκληση του ονόματος κάθε προσώπου.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες διαταραχές ύπνου μπορούν να βλάψουν τη μνήμη», είπε ο Whitmore. "Η έρευνά μας προτείνει μια πιθανή εξήγηση για αυτό - οι συχνές διακοπές ύπνου τη νύχτα μπορεί να υποβαθμίζουν τη μνήμη".

Το εργαστήριο βρίσκεται προς το παρόν στη μέση μιας μελέτης παρακολούθησης για τη νέα ενεργοποίηση των αναμνήσεων και τη σκόπιμη διακοπή του ύπνου, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τους σχετικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου.



Σχετικά Άρθρα