ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι ασθενείς με Αλτσχάϊμερ και άνοια δεν ξεχνούν την μουσική;

12 Δεκεμβρίου 2019, 05:25

images

Όπως αναφέρεται σε επιστημονική δημοσίευση που έγινε πρόσφατα στο The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease, ένα σύστημα αυτόνομης ανταπόκρισης του εγκεφάλου συντελεί στο να θυμούνται και να ανταποκρίνονται με χαρά σε κάποια μουσικά κομμάτια, ασθενείς που δεν θυμούνται ούτε το όνομά τους, ούτε αν έχουν παιδιά ή σύντροφο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ενεργοποιείται μια διαδικασία που οι αγγλοσάξονες νευρολόγοι ονομάζουν Autonomous Sensory Meridian Response και μπορούμε να μεταφράσουμε ως Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών. Δηλαδή με απλά λόγια, κάποια σημεία του εγκεφάλου ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα των αισθήσεων (όπως είναι η ακοή) με τρόπο που ακυρώνει το γενικευμένο πρόβλημα του εγκεφάλου τους. Έτσι, ενώ κάποιοι έχουν προχωρημένη Νόσο Αλτσχάϊμερ ή γεροντική άνοια και ξεχνούν όλα τα σημαντικά πράγματα στην ζωή τους, θυμούνται ένα μουσικό κομμάτι που τους άρεσε πάντα πολύ. Κι αν δεν το "θυμούνται" ακριβώς, πάντως αντιδρούν με χαρά στο άκουσμά του και ηρεμούν!

Όπως επισημαίνει ο Δρ Jeff Anderson, M.D., Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και συμμετέχων στην εν λόγω έρευνα, "πολλές φορές είχαμε παρατηρήσει στο παρελθόν τη διαδικασία αυτή αλλά δεν είχαμε κάνει εκτενείς επιστημονικές έρευνες για να καταλάβουμε υπό ποιες συνθήκες και πως ενεργοποιείται. 

Τώρα που εξετάζουμε πιο σοβαρά το θέμα, μπορούμε να πούμε ότι κανείς δεν θα γίνει καλά από Νόσο Αλτσχάϊμερ αν ακούει ή παίζει μουσική. Αλλά όσοι το κάνουν, παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα στην καθημερινότητά τους."

Σχετικά Άρθρα