ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Φωτιά στα κόκκινα" για ένα λόγο που δεν φαντάζεστε....

30 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Tρία λεπτά έκθεσης στο έντονο κόκκινο φως επί μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την όραση. Αυτό υποστηρίζει μελέτη ερευνητών του UCL που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία της ίδιας επιστημονικής ομάδας, η οποία έδειξε ότι η καθημερινή έκθεση 3 λεπτών σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος «ενεργοποιούσε» την παραγωγή μιτοχονδρίων στον αμφιβληστροειδή, ενισχύοντας φυσικά την όραση που εξασθενεί. Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τι επίδραση θα μπορούσε να έχει μια μεμονωμένη έκθεση 3 λεπτών, και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από τις προηγούμενες μελέτες. 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε κατά μέσο όρο 17% βελτίωση στην έγχρωμη όραση των συμμετεχόντων όταν εκτίθεντο σε βαθύ κόκκινο φως 670 νανομέτρων (μεγάλου κύματος) για 3 λεπτά το πρωί και ότι οι επιδράσεις αυτής της έκθεσης διαρκούσαν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ωστόσο, όταν το ίδιο τεστ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση.

Όπως αναφέρουν, τα οφέλη από το βαθύ κόκκινο φως, όπως υπογραμμίζονται από τα ευρήματα, σηματοδοτούν μια ανακάλυψη για την υγεία των ματιών και θα πρέπει να οδηγήσει σε οικονομικές, οικιακές θεραπείες για τα μάτια, που θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η όραση των οποίων εξασθενεί φυσιολογικά.

«Δείχνουμε ότι μια μεμονωμένη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος το πρωί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εξασθένηση της όρασης, η οποία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας και ευεξίας και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Αν η απλή αυτή παρέμβαση εφαρμοστεί σε επίπεδο πληθυσμού θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν και πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο κοινωνικό κόστος που προκύπτει από προβλήματα που σχετίζονται με τη μειωμένη όραση», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, Δρ Glen Jeffery.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 34-70 ετών, δεν είχαν κάποια οφθαλμοπάθεια και είχαν φυσιολογική έγχρωμη όραση. Χρησιμοποιώντας μια συσκευή LED, οι 20 συμμετέχοντες (13 γυναίκες και 7 άνδρες) εκτέθηκαν σε βαθύ κόκκινο φως 670nm για 3 λεπτά το πρωί μεταξύ 8 π.μ. και 9 π.μ. Η όραση των χρωμάτων εξετάστηκε ξανά τρεις ώρες μετά, ενώ 10 από τους συμμετέχοντες εξετάστηκαν, επίσης, μια εβδομάδα μετά την έκθεση. Κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκε μια «σημαντική» βελτίωση της τάξης του 17% στην έγχρωμη όραση, η οποία διήρκησε μια εβδομάδα στους συμμετέχοντες που εξετάστηκαν. Σε κάποιους γηραιότερους συμμετέχοντες, μάλιστα, η βελτίωση έφτασε το 20% διαρκώντας επίσης μια εβδομάδα.


Σχετικά Άρθρα