ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φάρμακα για το διαβήτη προστατεύουν και τα μάτια μας

25 September 2021, 09:00

images

Μια κατηγορία φαρμάκων για το διαβήτη είναι πιθανό να προστατεύουν και από γλαύκωμα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Scheie του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.961 άτομα με διαβήτη, που ξεκινούσαν τη λήψη αυτής της κατηγορίας φαρμάκων, και τους σύγκριναν με 4.371 άτομα της ομάδας ελέγχου. Μετά από 150 ημέρες, 10 ασθενείς στην ομάδα λήψης των φαρμάκων διαγνώσθηκαν με γλαύκωμα (0,5%), ενώ από την ομάδα ελέγχου διαγνώσθηκαν 58 ασθενείς (1,3%). Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο υποδοχέας των αγωνιστών GLP-1 όπως ονομάζεται η ομάδα αυτή των αντιδιαβητικών φαρμάκων, μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο ενός ασθενή με διαβήτη να αναπτύξει γλαύκωμα.

Μάλιστα τα συμπεράσματα αυτά υποστηρίζει και μια άλλη εργασία της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου που διεξήχθη το 2020 και βρήκε ότι οι αγωνιστές GLP-1R μείωσαν τη νευροφλεγμονή και απέτρεψαν το θάνατο των γαγγλιακών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή των ποντικιών. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων έχει παρουσιάσει, επίσης, παρόμοιες προστατευτικές επιδράσεις έναντι των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.


Σχετικά Άρθρα