ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τη Νόσο Αλτσχάιμερ 3 χρόνια πριν από τη διάγνωση

30 Ιανουαρίου 2023, 07:00

images

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα τεστ που μπορεί δυνητικά να ανιχνεύσει τη Νόσο Αλτσχάιμερ λίγα χρόνια προτού οι ασθενείς λάβουν την κλινική διάγνωση. Στη νέα τους μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μία εξέταση με βάση το αίμα θα μπορούσε να εντοπίσει άτυπη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυττάρων σε άτομα που μπορεί αργότερα να λάβουν διάγνωση Νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην Αλτσχάιμερ - μια ασθένεια που προκαλεί προβλήματα μνήμης, επικοινωνίας και γνωστικής λειτουργίας - ο εγκέφαλος αρχίζει να αλλάζει έως και 20 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά της.

Τα φάρμακα που είναι τώρα διαθέσιμα λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται κατά τη διάρκεια του προκλινικού σταδίου, γι 'αυτό οι ερευνητές λένε ότι αυτός ο τύπος δοκιμής θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων για άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου αυτής.

Για να κατανοήσουν πώς μεταβάλλεται η νευρογένεση σε άτομα που αναπτύσσουν Νόσο Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια 2 έως 5 ετών σε 56 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), η οποία είναι συχνά ένας πρώιμος δείκτης της νόσου. Στη μελέτη, για παράδειγμα, 36 από τους 56 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν αργότερα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν εγκεφαλικά κύτταρα με το αίμα που ελήφθη από τους συμμετέχοντες για να δουν πώς άλλαξαν τα κύτταρα όταν εκτέθηκαν στο αίμα καθώς προχωρούσε η γνωστική εξασθένηση των συμμετεχόντων.

Η ομάδα ανέφερε ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων με MCI που στη συνέχεια ανέπτυξαν τη Νόσο Αλτσχάιμερ, υπήρξε λιγότερη ανάπτυξη και διαίρεση των εγκεφαλικών κυττάρων και μεγαλύτερα ποσοστά κυτταρικού θανάτου. Αυτά τα ίδια δείγματα αίματος ενίσχυσαν επίσης τη συνήθη ποσότητα ανώριμων εγκεφαλικών κυττάρων που μετατράπηκαν σε νευρώνες ιπποκάμπου - μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο λόγος αυτής της απροσδόκητης νευρογένεσης είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αντισταθμίζει τον νευροεκφυλισμό ή την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι η εξέταση με βάση το αίμα θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη από MCI σε νόσο Αλτσχάιμερ περισσότερα από 3 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση των ευρημάτων και την αξιολόγηση του τεστ σε μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων, δήλωσαν οι ερευνητές στην εργασία τους.

«Υπάρχει αρκετή πρόσθετη έρευνα που πρέπει να γίνει προτού αυτό μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στον γενικό πληθυσμό, αλλά είναι ένα καλό βήμα προς την προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος για την ακριβέστερη διάγνωση της άνοιας από Αλτσχάιμερ νωρίτερα», δήλωσε στο Healthline η Δρ Jessica Lee, γηρίατρος στο UTHealth Houston and Memorial Hermann.



Σχετικά Άρθρα