ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνες αποκαλύπτουν νέους ρόλους του νωτιαίου μυελού με το εγκεφαλικό στέλεχος

26 Νοεμβρίου 2022, 08:00

images

Η αίσθηση της αφής είναι απαραίτητη σε ό,τι κάνουμε. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να κατανοήσουν ακριβώς πώς οι πληροφορίες αφής που λαμβάνουμε με τα χέρια μας και άλλα μέρη του σώματος, φτάνουν στον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν τις αισθήσεις.

Ωστόσο, βασικές πτυχές της αφής - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο νωτιαίος μυελός και το εγκεφαλικό στέλεχος εμπλέκονται στη λήψη, την επεξεργασία και τη μετάδοση σημάτων - δεν έχουν γίνει κατανοητές.

Τώρα, εργασίες από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, φέρνουν στο φως κρίσιμες νέες ιδέες για το πώς ο νωτιαίος μυελός και το εγκεφαλικό στέλεχος συμβάλλουν στην αίσθηση της αφής.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι ο νωτιαίος μυελός και το εγκεφαλικό στέλεχος, που προηγουμένως θεωρούνταν απλά κέντρα αναμετάδοσης πληροφοριών αφής, εμπλέκονται ενεργά στην επεξεργασία σημάτων αφής, καθώς ταξιδεύουν σε περιοχές του εγκεφάλου.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου στο Cell, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εξειδικευμένοι νευρώνες στο νωτιαίο μυελό σχηματίζουν ένα πολύπλοκο δίκτυο που επεξεργάζεται το απαλό άγγιγμα και στέλνει αυτές τις πληροφορίες στο εγκεφαλικό στέλεχος.

Σε μια ακόμη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου στο Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μονοπάτια άμεσης και έμμεσης αφής συνεργάζονται, συγκλίνοντας στο εγκεφαλικό στέλεχος για να διαμορφώσουν τον τρόπο επεξεργασίας της αφής.

"Αυτές οι μελέτες εστιάζουν στο νωτιαίο μυελό και το εγκεφαλικό στέλεχος ως μέρη που ενσωματώνουν και επεξεργάζονται πληροφορίες αφής για να μεταφέρουν διαφορετικούς τύπους αφής. Δεν είχαμε εκτιμήσει πλήρως πριν πώς αυτές οι περιοχές συμβάλλουν στην αναπαράσταση κραδασμών πίεσης από τον εγκέφαλο και άλλων χαρακτηριστικών των απτικών ερεθισμάτων», δήλωσε ο David Ginty, καθηγητής Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik στο HMS και ανώτερος συγγραφέας και σε δύο από τις εργασίες.

Αν και οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια, οι μηχανισμοί αφής υφίστανται σε μεγάλο βαθμό σε παρόμοια μορφή σε όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, πράγμα που σημαίνει ότι τα βασικά δεδομένα της επεξεργασίας αφής, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τους επιστήμονες που μελετούν ανθρώπινες παθήσεις, όπως ο νευροπαθητικός πόνος που χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία αφής.

"Αυτή η λεπτομερής κατανόηση της αίσθησης της αφής - δηλαδή η αίσθηση του κόσμου μέσω της επαφής με το δέρμα - μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κατανόηση του πώς η ασθένεια, η διαταραχή και ο τραυματισμός μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον γύρω μας", δήλωσε καταληκτικά ο James Gnadt, διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS), το οποίο παρείχε μέρος της χρηματοδότησης για τις μελέτες.


Σχετικά Άρθρα