ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα για νέου τύπου εμβόλια κατά του κορωνοϊού

26 Μαΐου 2022, 07:00

images

Καθώς νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα πράγμα έχει γίνει σαφές: Η ανθρώπινη ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου είτε το άτομο έχει νοσήσει είτε έχει κάνει το εμβόλιο...

Η εξασθένηση της ανοσίας επέρχεται περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό και έως και 8 μήνες μετά τη μόλυνση. Η προστασία από σοβαρές εκβάσεις, νοσηλεία και θάνατο παραμένει πολύ υψηλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμη και αυτή μειώνεται σε κάποιο βαθμό, ειδικά για τους ηλικιωμένους και για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Σε κλινικές δοκιμές, τα νέα εμβόλια mRNA έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά αποτελεσματικά  στην προστασία των ανθρώπων από ασθένειες, νοσηλεία και θανάτους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς θα κάνουμε τα εμβόλια να διαρκούν περισσότερο, ώστε να μην χρειαζόμαστε διαρκώς ενισχυτικές δόσεις;

Σε μια προσπάθεια να βρουν την απάντηση, αρκετές ερευνητικές ομάδες εργάζονται για την ανάπτυξη των λεγόμενων «εμβολίων επόμενης γενιάς» που στοχεύουν να προκαλέσουν μακροχρόνια προστασία, αλλά και εμβολίων που προσφέρουν προστασία από πολλαπλές παραλλαγές του κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19.

Πράγματι, ένας βασικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο καθολικό εμβόλιο που μπορεί να δράσει ενάντια σε νέες παραλλαγές αυτού του κορωνοϊού, καθώς και σε άλλες που προκαλούν κοινά κρυολογήματα, ακόμη και σε αυτά που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει. Το εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνες είναι ένα από τα πολλά που στοχεύουν διατηρημένες θέσεις στην πρωτεΐνη ακίδας, εκείνες που δεν μεταλλάσσονται, με την ελπίδα να εμποδίσουν την ικανότητά τους να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.

Απομένουν ακόμα πολλά ερωτήματα να απαντηθούν σχετικά με τα εμβόλια και την ανοσολογία για την COVID-19, έγραψε ο John Wherry, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Αυτές οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν: Πόσο διαρκούν τα Β κύτταρα μνήμης και τα Τ κύτταρα μνήμης; Πώς τα εμβόλια που περιέχουν τον αρχικό κορωνοϊό, που εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας, διεγείρουν αποτελεσματική ανοσολογική μνήμη έναντι όλων των παραλλαγών μέχρι στιγμής; Ποιοι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί παρέχουν προστασία από λοιμώξεις έναντι βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου; Γιατί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά σε αυτά τα εμβόλια;

Για τα εμβόλια mRNA, "η ανθεκτικότητα της προστασίας είναι ίδια με άλλους τύπους εμβολίων από τις αναλύσεις που έχουμε δει στις πλατφόρμες αδενοϊών έναντι του mRNA. Για την ανθεκτικότητα των ανοσολογικών αποκρίσεων ήταν δύσκολο να γίνουν πραγματικά ακριβείς συγκριτικές μελέτες διαχρονικά σε σχετικό χρονικό πλαίσιο για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση», έγραψε ο Wherry.

Σε τελική ανάλυση, τα εμβόλια υπάρχουν μόνο εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και η απάντηση με ακρίβεια σε ερωτήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα μπορεί να θεμελιωθεί με την εισαγωγή ενισχυτικών δόσεων και τη συχνότητα των λοιμώξεων.


Σχετικά Άρθρα