ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστήμονες περιγράφουν και δερματικά συμπτώματα του κορωνοϊού

08 Μαρτίου 2021, 07:00

images

Πυρετός, ξηρός βήχας και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, ρινική συμφόρηση και κούραση είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα στους ασθενείς με κορωνοϊό. Υπάρχουν όμως και δερματικές εκδηλώσεις που δεν ακούμε συχνά...

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology έδειξε ότι για το 17% των ασθενών με πολλαπλά συμπτώματα, τα δερματικά εξανθήματα ήταν το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίστηκε, ενώ για το 21% των ασθενών ήταν και το μόνο

Ας δούμε τις 4 κατηγορίες δερματικών συμπτωμάτων:

Ερυθρές, πρησμένες ή με φουσκάλες δερματικές βλάβες κυρίως στα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα που μοιάζουν με χιονίστρες. Κατά τη διάρκεια μίας έως δύο εβδομάδων, οι αλλοιώσεις σταδιακά αποχρωματίζονται και γίνονται επίπεδες και μετά από αυτό υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Δυο διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι το 60% των ασθενών με δερματικές αλλοιώσεις ανέφεραν τέτοιου είδους συμπτώματα. Αυτές οι βλάβες συσχετίζονται με ήπια νόσο, καθώς πολλοί από τους ασθενείς με αυτούς τους ερεθισμούς δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξέταση για COVID-19 και το 55% ήταν ασυμπτωματικοί. 

Εξάνθημα με ωοειδές σχήμα: Ο όρος αυτός περιγράφει τόσο επίπεδες όσο και ανάγλυφες περιοχές αποχρωματισμένου δέρματος. Σε έρευνα 375 ασθενών στην Ισπανία φάνηκε ότι το 47% όσων είχαν δερματικές αλλοιώσεις είχαν αυτό τον τύπο βλάβης. Η εμφάνισή τους συσχετίστηκε με ποιο βαριά συμπτωματολογία Covid-19 και εντοπίστηκαν κυρίως στον κορμό μεσήλικων και ηλικιωμένων ασθενών. Εμφανίζονταν 20-36 μέρες μετά τη λοίμωξη και παρέμεναν 7-18 μέρες.

Ερεθισμοί όπου το δέρμα είναι ανάγλυφο και ερεθισμένο. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς από τέσσερα νοσοκομεία στην Κίνα και την Ιταλία, το 26% των ασθενών με COVID-19 που παραπονέθηκαν για αλλαγές στο δέρμα παρουσίασαν εικόνα κνίδωσης. Τα συμπτώματα συνήθως προηγούνται ή εμφανίζονται ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα, καθιστώντας τις χρήσιμες για τη διάγνωση. Είναι πιο συχνές στους μεσήλικες ασθενείς και σχετίζονται με βαρύτερη εικόνα της νόσου.

Φυσαλίδες που μοιάζουν με εκείνες της ανεμοβλογιάς. Αναφέρονται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τις άλλες δερματικές αλλοιώσεις που ήδη αναφέρθηκαν. Από την άλλη μεριά θεωρούνται περισσότερο σχετιζόμενες και ενδεικτικές της λοίμωξης Covid-19 και γι’ αυτό θεωρούνται πιο «χρήσιμες» για την διάγνωση. Εμφανίζονται σε ήπια περιστατικά ασθενών περίπου 14 μέρες μετά τη λοίμωξη. Μάλλον προκαλούνται λόγω παρατεταμένης φλεγμονής, με τα αντισώματα να επιτίθενται στο δέρμα και να καταστρέφουν τις στοιβάδες του, προκαλώντας τις φυσαλίδες αυτές.

Σχετικά Άρθρα