ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναστατική μέθοδος πρώιμης διάγνωσης της Νόσου Αλτσχάϊμερ

28 Μαΐου 2020, 09:00

images

Ένα αντίσωμα μπορεί να ανιχνεύσει τα τοξικά σωματίδια τα οποία καταστρέφουν τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα προκαλώντας τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Η ανακάλυψή του έγινε από Αμερικανούς και Βρετανούς ερευνητές και ανοίγει νέους δρόμους στην πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Η νέα μέθοδος αναγνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τα τοξικά βήτα-αμυλοειδή, που είναι δείκτες διάγνωσης της νευροεκφύλισης αυτής νόσου. Μέσω αυτών μάλιστα μπορούμε να υπολογίζουμε το βαθμό εξέλιξης της νόσου στον εγκέφαλο. Κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για νέες διαγνωστικές μεθόδους πουθα δώσουν την δυνατότητα για πρώιμες θεραπείες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ, Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Λονδίνου (UCL) και Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικέλε Βεντρουσκόλο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Δεδομένου ότι η πιθανότερη αιτία της άνοιας και της Αλτσχάϊμερ  είναι η συσσώρευση στον εγκέφαλο πρωτεϊνών βήτα αμυλοειδούς με ανώμαλο σχήμα και τοξική δράση, μέχρι τώρα είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στη διάγνωση μέσω αυτών. Αλλά περισσότερες από 400 κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν έχουν οδηγήσει σε μια αποτελεσματική θεραπεία.

«Μολονότι η υπόθεση του αμυλοειδούς είναι η επικρατούσα άποψη, δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί, εν μέρει επειδή τα ολιγομερή βήτα αμυλοειδή είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη διαφορετικές γνώμες για το τι προκαλεί τη νόσο. Η ανακάλυψη ενός αντισώματος που με ακρίβεια στοχοποιεί αυτά τα ολιγομερή, αποτελεί συνεπώς ένα σημαντικό βήμα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, την ταυτοποίηση της αιτίας της και τελικά την διατήρησή της υπό έλεγχο», δήλωσε ο Δρ. Βεντρουσκόλο.

«Τα ολιγομερή είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, να απομονωθούν και να μελετηθούν. Η μέθοδος μας επιτρέπει τη δημιουργία μορίων αντισωμάτων ικανών να στοχεύουν στα ολιγομερή παρά την ετερογένειά τους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για νέες διαγνωστικές προσεγγίσεις», ανέφερε ο ερευνητής Δρ. Φραντσέσκο Απρίλε.

Οι ερευνητές ίδρυσαν την εταιρεία βιοτεχνολογίας Wren Therapeutics, με στόχο να ερευνήσουν περαιτέρω τα ερευνητικά αποτελέσματα σε νέα φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. 


Σχετικά Άρθρα